Pressemeddelelse fra 3F
Alt for ofte ender offentlige midler i lommerne på virksomheder, der ikke overholder de fælles spilleregler. Hvor social dumping engang var noget, vi så på villaveje og i sommerhusområder, ser vi nu direkte kriminelle aktiviteter på både private og offentlige byggerier.
Derfor besøgte udenrigsminister Jeppe Kofod og 3F’s forbundsformand Henning Overgaard i dag Femern Bælt Byggeriet for at sætte fokus på social dumping og internationalt udsyn.
“Det vigtigste for mig er, at udenlandsk arbejdskraft i Danmark ikke undergraver vores gode danske løn- og arbejdsvilkår. Derfor mener jeg også, at EU’s frie bevægelighed skal blive til fair bevægelighed. Sådan, at dem der kommer og arbejder her, selvfølgelig arbejder på de samme vilkår som deres danske kolleger. Det arbejder jeg og regeringen for”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
“Det er blot få uger siden, at DR afslørede den seneste skandale på et offentligt byggeri. Denne gang var det byggeriet på Storstrømsbroen, der er en arbejdsmæssig skandale med vold og underbetaling. Derfor er det afgørende, at der bliver gjort en større indsats på dette område” siger 3F’s forbundsformand Henning Overgaard.
“Det er også derfor, at 3F i vores 2030 plan blandt andet foreslår at indføre en bidragsmodel. En model, hvor arbejdsgiverne skal give et bidrag til det organiserede arbejdsmarked, der skal modvirke prekære arbejdsforhold. Arbejdsgiverne skal tage et større ansvar for at bekæmpe social dumping,” fortsætter Henning Overgaard.
3F foreslår at indføre et arbejdsgiverbidrag på 15 øre pr. præsteret arbejdstime, som skal betales af arbejdsgiverne inden for risikobrancherne. Det vil give godt og vel 100 millioner kroner per år, der skal bruges på at vedligeholde rettigheder og aftaler på de udsatte områder i f.eks. byggeriet.
Risikobrancherne dækker dem, der er omfattet af den fælles myndighedsindsats mod social dumping, herunder vikar- og mandskabsbureauer, der rekrutterer udenlandsk arbejdskraft.
Femern Belt byggeriet er det største offentlige byggeprojekt i Danmark. En 18 km lang sænketunnel vil forbinde Danmark og Tyskland. Det estimeres, at der er ca. 1.500 medarbejdere på byggeriet, og at 400 virksomheder arbejdede på Femern i august måned 2022, hvoraf ca. 60% er danske.
Kontakt:
For yderligere information, kontakt 3F’s pressetelefon på 88 92 88 92.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/3f-danske-byggerier-svommer-i-arbejdskriminalitet-nu-besoger-udenrigsministeren-danmarks-storste-byggeri?releaseId=13661725
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **