PRM / Synscenter Refsnæs fylder 125 år

  Pressemeddelelse fra Region Sjælland

  Synscenter Refsnæs spiller en helt central rolle for landets børn og unge med nedsat syn.

  Centret er det nationale specialpædagogiske ressource- og videnscenter for børn og unge med synsnedsættelse herunder blindhed.

  Synscenter Refsnæs har et særligt folkeskoletilbud, en efterskole og STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) samt flere botilbud. Derudover står stedet for den landsdækkende specialrådgivning på synsområdet for børn og unge, hvilket også betyder, at centret udvikler og tilrettelægger undervisningsmaterialer og hjælpemidler, som børn og unge f. eks. kan bruge i den almindelige folkeskole.

  I 125 år har centret ligget i Kalundborg lige ud til fjorden.

  Til den officielle fejring holdt tidligere elev Thea Hermansen tale. Hun gik på efterskolen fra januar 2021 til juni 2023.

  – Refsnæs bringer dig sammen med ligesindede, og alle kan forstå de oplevelser, som du har haft i livet. Et eller andet sted er de elever, som jeg gik sammen med, blevet den søskendeflok, jeg aldrig fik. De her mennesker er nogle af de sejeste, som jeg nogensinde har mødt. Det er det, jeg vil fortælle historier om i fremtiden. Jeg er stolt af den person, jeg er, og Refsnæs har formet mig på så mange måder, fortæller Thea Hermansen og fortsætter:

  – Jeg lærte meget om mig selv fagligt, hvilke måder jeg lærer bedst på, hvor mine styrker og svagheder ligger inden for alle fag, og hvordan jeg fungerer i eksamenssituationer. 

  55 pladser til børn og unge
  Skole- og botilbuddene på Synscenter Refsnæs har i dag 55 pladser. Derudover understøtter centrets medarbejdere, i samarbejde med kommunale og regionale synskonsulenter, aktuelt over 1.800 børn og unge ude i landets kommuner.


  Det er en stor dag for os. Efter 125 år brænder vi stadig hver eneste dag for at gøre en forskel for børn og unge med synsnedsættelse, siger centerleder Kenn Steen Andersen og fortsætter:

  – Centret har udviklet sig meget gennem årene – også på vores landsdækkende funktion. Vores tilbud rækker langt ud over bygningerne her i Kalundborg. Vi bistår landets kommuner med højt specialiserede indsatser, der styrker børnenes forudsætninger for at udvikle selvstændighed og livsduelighed. Vi er til for hele landet.

  Formålet med Synscenter Refsnæs er at give børn og unge et synsfagligt tilrettelagt læringsrum, hvor de udredes, undervises, trænes og forberedes til at få en så selvstændig tilværelse som muligt ud fra den enkeltes udviklingsmuligheder. Hverdagen byder også på sociale børne- og unge fællesskaber.

  Synscenter Refsnæs er en del af Region Sjællands socialområde og har kontrakt med Social- og Boligstyrelsen om levering af landsdækkende specialrådgivning og materialeproduktion.

  Centret har i dag 120 ansatte, der er specialuddannede til at tage sig af børn og unge med nedsat syn. Det inkluderer både skolekonsulenter (lærere), pædagoger, pædagogmedhjælpere, synskonsulenter, talepædagoger, psykologer og fysio- og ergoterapeuter m.fl.

  Kontakt:

  Pressevagten tlf.: 57 87 50 52 email: presse@regionsjaelland.dk

  Kenn Steen Andersen, Centerleder, Synscenter Refsnæs, tlf. 51 23 12 24.

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **