PRM / København slår vild verdensrekord med 100 fiskebørnehaver

    Pressemeddelelse fra WWF Verdensnaturfonden

    København er den by i verden med allerflest fiskebørnehaver. Hele 100 fiskebørnehaver befinder sig nemlig nu under overfladen i Københavns Havn.

    Verdensrekorden kommer i hus onsdag 8. juni, når WWF Verdensnaturfonden og By & Havn installerer fem fiskebørnehaver i havnen ud for Den Sorte Diamant. Den 8. juni er det også ét år siden, de første 50 fiskebørnehaver blev installeret i København Havn, og dagen er samtidig FN’s internationale havdag.

    “Københavns Havn har ét af verdens reneste havnemiljøer, men sådan har det langt fra altid været. Det er fantastisk, at vi er kommet hertil, men vi skal endnu videre og give positivt tilbage til havnens økosystem. Med fiskebørnehaverne bidrager vi til en vildere havnenatur, flere fisk og bedre biodiversitet i havnen, og samtidig har vi mulighed for at øge københavnernes bevidsthed om livet under vandet. Derfor er vi også utrolig stolte over, at vi i dag er med til at sikre hovedstaden verdensrekorden i fiskebørnehaver,” fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

    Fiskebørnehaverne er også kendt som biohuts og fungerer som forrådskammer og skjulested for mindre fisk, hvor de blandt andet kan få føde og være i sikkerhed for større rovfisk i en sårbar del af deres livscyklus. På den måde skaber fiskebørnehaverne oaser af liv i havnen, som er med til at fremme et rigere og vildere liv under vandet. Siden første biohuts kom i vandet for et år siden, er der blandt andet observeret flere forskellige fiskearter som læbefisk, tangnåle og sågar den kritisk truede ål.

    Gør det blå København lidt grønnere
    Mens fiskebørnehavernes primære opgave er at gavne biodiversiteten under havoverfladen, så er de også med til at sprede glæde blandt københavnerne, der både kan observere dem fra vandsiden og opleve et rigere dyreliv i havnen til glæde for eksempelvis lystfiskere.

    For visse københavnerne er de fiskebørnehaver, der sættes i vandet 8. juni, endda noget helt særligt. De fem biohuts bærer nemlig navnene på fem af byens borgere, der har deltaget i og vundet en fotokonkurrence udskrevet af By & Havn og WWF Verdensnaturfonden. Under hashtagget #Sammenomhavetihavnen har vinderne og en lang række andre københavnere delt deres bedste pletskud fra livet i og omkring Københavns Havn på Instagram. Yderligere to biohuts dekoreres med navnet på en københavner, der har vundet en specialpris for sine flotte fiskebilleder.

    Alle vinderbillederne kan ses på Instagram her.

    Flere af vinderne deltager selv, når fiskebørnehaverne med deres navneskilte placeres i vandet ved Den Sorte Diamant den 8. juni 2022.

    “Vores erfaringer fra det seneste år, hvor fiskebørnehaverne har befundet sig i havnen, er, at københavnerne har taget utrolig godt imod dem. Københavnerne er meget bevidste om, at de bor i en visionær, grøn by, og et rent og sundt havnemiljø spiller en vigtig rolle for borgernes trivsel. Vi er derfor begejstrede for, at vi med fiskebørnehaverne er med til at gøre den blå del af byen lidt grønnere, mens vi samtidig bidrager til en lidt vildere havnenatur,” siger administrerende direktør Anne Skovbro fra By & Havn.

    De første biohuts blev sat ned i Københavns Havn 8. juni 2021 af WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, som et led i partnerskabet ‘Sammen om havet i havnen’. 80 biohuts er det seneste år monteret som en del af partnerskabet, mens 20 er sat ned af WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med Stromma, der blandt andet står bag flere af Københavns kanalrundfarter. Det bringer altså det totale antal biohuts op på 100 og indbringer hovedstaden verdensrekorden.

    Fakta om biohuts

    • Biohuts er en patenteret løsning fra det franske firma Ecocean
    • Fiskebørnehaverne består af et stålbur, som indeholder en mindre gitterkasse fyldt med tomme østersskaller, hvor der kan vokse alger og små organismer. Det yderste stålgitter beskytter de helt unge og små fisk på under tre centimer mod større rovdyr, mens det inderste gitter med østersskallerne giver fiskene både skjul og mad.
    • Biohuts bidrager til øget biodiversitet i form af flere fisk i havnen. En øget fiskebestand kan endda vandre ud i det omgivende hav, når de bliver store nok.
    • Lillebælt, Grenaa, Helsingør, Taarbæk, Aarhus og selvfølgelig København huser fiskebørnehaver
    • I København finder man blandt andet fiskebørnehaverne ved Langebro, Asiatisk Plads, Inderhavnsbroen, Skuespilhuset, Nordre Toldbod, Slusen og nu også Den Sorte Diamant. Den fulde oversigt over fiskebørnehavernes placering i havnen findes her.
    • Partnerskabet mellem WWF Verdensnaturfonden og By & Havn er blandt andet i tråd med FN’s Verdensmål 14, Livet i Havet, der skal forbedre levestederne for fisk og øge biodiversiteten i havnen.
    • Læs mere om partnerskabet og kommende aktiviteter på wwf.dk/byoghavn.

    Kontakt:

    Head of Press & Media Mai-Britt Noe tlf.: +45 28 93 63 28 email: mai-britt.noe@wwf.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kobenhavn-slar-vild-verdensrekord-med-100-fiskebornehaver?releaseId=13652886

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **