PRM / Københavnske borgmestre i opråb til regering og Folketinget

    Pressemeddelelse fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

    Turismeerhvervene i København styrtbløder. Fra marts til august i år faldt omsætningen i turismebranchen i København 76 procent. Det svarer til et omsætningstab på 16,5 milliarder kroner. Og krisen fortsætter ind i efteråret, hvor tre ud af fire overnatninger er forsvundet på byens hoteller. I Danmark som helhed er der omvendt fremgang på bookede feriehuse på 24 procent i september og 29 procent i oktober.

    Det får Socialdemokratiet og Venstre på Københavns Rådhus til at sende en fælles opfordring til deres partifæller på Christiansborg i regeringen og Folketing: Hovedstadsområdet og København skal prioriteres i forbindelse med forhandlingerne om en genstartspulje til eksporterhverv oven på corona.

    Forhandlingerne om i alt 485 millioner kroner foregår i disse dage i Erhvervsministeriet.

    “Vi har efterhånden vænnet os til, at det går fremad i København og at vi trækker en stor del af væksten i Danmark. Men lige nu er det København og hovedstadsområdet, der i særklasse er i knæ på grund af corona-pandemien. De internationale turister bliver væk, og det har ramt hoteller, taxabranche, rejsebureauer, lufthavn, Tivoli og restauranter hos os uhørt hårdt og kostet mange arbejdspladser. Denne gang skal regering og folketing tilgodese hovedstaden og hjælpe vores erhvervsliv på fode,” siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

    Fra februar og frem til juli betød nedlukningen af samfundet, at der på landsplan gik ca. 42.400 jobs tabt, heraf ca. 23.400 jobs i Region Hovedstaden og ca. 14.100 jobs i København. Over halvdelen af de tabte jobs er altså forsvundet i hovedstadsregionen.

    “Det er på høje tid, at regering og folketing erkender den kæmpe betydning, som hovedstaden har som vækstmotor for hele Danmark. Kun ved at sikre det københavnske erhvervsliv får resten af landet det nødvendige boost ud af coronakrisen. Især må det københavnske turismeerhverv ikke længere lades i stikken. Vi har set en slingrekurs, eksempelvis en fastholdelse af den mærkelige 6-dagsregel, alt for længe. Der skal sættes penge af til en samlet plan for hovedstadens turisme, genetablering af vigtige flyruter, og der skal generelt flere midler til at skaffe turisterne tilbage, så vi igen kan få vækst hos bl.a. hoteller, restauranter og serviceerhverv,” siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

    Fakta

    • Turismeerhvervet og herunder oplevelsesbranchen, restaurationerne og kulturlivet i hovedstaden er ekstraordinært hårdt presset. I perioden marts til august er omsætningen alene i turismebranchen faldet med 76 pct. Det svarer til et omsætningstab på 16,5 milliarder kroner.
    • Til gengæld ses der i hele Danmark i september og oktober en fremgang på bookede feriehuse på hhv. 24 pct. og 29 pct. Belægningen på overnatningssteder i København falder derimod med 71 pct. og 76 pct.
    • Udenfor krisetider skaber hovedstadens turisme 40 pct. af omsætningen, jobskabelsen og skatteindtægterne fra turisme i Danmark.
    • På landsplan er ca. 42.400 jobs gået tabt fra februar til juli, heraf er 23.400 jobs i Region Hovedstaden og ca. 14.100 jobs i København. Over halvdelen af de tabte jobs har altså været i hovedstadsregionen.
    • Antallet af ledige er steget markant i København fra februar og frem. I august var der knap 21.900 ledige, hvilket er 5.900 flere ledige end i februar. Ledigheden toppede i maj, hvor der var 25.000 ledige i København, hvilket er det højeste antal siden ledighedsstatistikkens begyndelse i 2008.

    For yderligere kommentarer
    Overborgmester Frank Jensen (S), via pressechef Rikke Egelund, 3147 9497

    Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), via pressechef Claus Bøggild, 2282 8437

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kobenhavnske-borgmestre-i-oprab-til-regering-og-folketinget?releaseId=13601401

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **