79-års dagen for befrielsen markeret i Gilleleje


GILLELEJE: For 79 år siden blev Danmark endeligt befriet for den tyske besættelsesmagt, den store mærkedag blev markeret i Gilleleje ved 5.maj stenen i dag kl.12.00

Traditionen tro mødte Hjemmeværnskompagni Nordsjælland med en parade ved 5. maj stenen.

På pladsen foran 5.maj stenen nedlagde to af kompagniets unge soldater kransen i fuldstændig stilhed fra de fremmødte.

Igennem årtier har Hjemmeværnskompagni Nordsjælland trofast stillet med fane og mandskab for at hædre de som kæmpede og de som faldt for Danmark under den tyske besættelse i 1940 – 1945, og med dagens parade fejrede man nu 79-års dagen for Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt.

Modsat tidligere år var paraden dog ikke gående igennem Gilleleje by, men startede nede i havnen, og gik herfra til 5. maj stenen.

Hjemmeværns Distrikt Nordsjælland var repræsenteret af Oberstløjtnant Michael C Toft som holdt tale om frihedens værdier og kampen for frihed og demokrati.

Gribskov kommune var repræsenteret af Borgmester Bent Hansen som i sin tale bla. huskede på de mange som gjorde små ting under besættelsen, for at genere tyskerne, og ikke mindst de som gjorde meget under bla. jødernes flugt til Sverige og de som faldt i kamp mod tyskerne i tiden mellem d. 9. april 1940 og i tiden efter befrielsen, d. 5.maj 1945.