Boko Harams rædsler blotlægges i ny rapport


Arkivfoto


En rapport fra Amnesty International kaster nyt lys over Boko Harams hærgen i Nigeria.

Det skriver Politiken tirsdag.

Rapporten kommer på årsdagen for kidnapningen af 279 skolepiger i byen Chibok.

Pigerne fik sidste år stor opmærksomhed, da kendte ansigter som USA’s førstedame, Michelle Obama, og den unge aktivist og modtager af Nobels fredspris Malala Yousafzai stod frem under kampagnen #BringBackOurGirls.

Rapporten baserer sig på små 200 interviews med vidner og ofre for Boko Haram og giver et nyt indblik i omfanget af de rædsler, terrororganisationen står bag i Nigeria.

Alene siden begyndelsen af 2014 er mindst 2000 kvinder ifølge Amnesty blevet kidnappet, mindst 5500 civile har mistet livet, og menneskerettighedsorganisationen kender til 300 angreb mod civile mål.

En af de interviewede, en dreng på 15 år, fortæller i rapporten om en offentlig stening i byen Bama, som han blev tvunget til at være med i.

Fem mænd og fem kvinder var blevet dømt for utroskab:

– Jeg var med til steningen. De graver et hul, begraver kroppen og stener hovedet. Når personen er død, efterlader de dem, lyder det.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kalder vidneberetningerne fra Boko Harams ofre for “rædselsfulde”.

Han støtter, at EU skal hjælpe mere i kampen mod Boko Haram, men understreger, at problemet kun kan løses, hvis Nigerias egen regering får spredt landets store velstand – blandt andet fra olie – ud til befolkningen, så de får et alternativ til Boko Haram.

– Det er primært Nigerias eget ansvar at få udbredt velstanden. Når det er sagt, er det åbenlyst, at Nigeria ikke kan klare det her alene, siger han.

/ritzau/