Rapport: 33.000 mennesker dræbt i militante angreb i 2014


Arkivfoto


Antallet af mennesker, der er blevet dræbt i militante angreb, steg eksplosivt sidste år, viser en ny rapport på området udgivet af tænketanken Institut for Økonomi og Fred (IEP) i USA.

Tænketankens årlige indeks viser, at der i 2014 skete en stigning i antallet af dræbte ved militante angreb – som i rapporten betegnes som terror – på 80 procent til 32.658 dræbte i løbet af året, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Oplysningerne bliver offentliggjort i “Det Globale Terrorisme Index” fra tænketanken.

“Terror” bliver af instituttet defineret som “truslen om eller brugen af ulovlig magt og vold af en ikke-statslig aktør for at opnå et politisk, økonomisk, religiøst eller socialt mål gennem frygt, tvang eller intimidering.”

For at blive registreret som et “terrorangreb” og tælle med i indekset, skal angrebet være “forsætligt”, involvere vold og være begået af ikke-statslige aktører. Overgreb begået af statslige organisationer er således ikke medregnet i indekset.

Ifølge rapporten stod de militante grupper Islamisk Stat (IS) og Boko Haram for 51 procent af drabene.

Fem lande – Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan og Syrien – var de absolut mest udsatte sidste år med 78 procent af de registrerede dødsfald i militante angreb.

Næsten 10.000 mennesker i Irak døde ifølge instituttet på grund af angrebene, mens antallet af døde i Nigeria var mere end 7500. Det er særligt i Nigeria, at Boko Haram udførte sine blodige attentater.

I 11 lande blev flere end 500 mennesker ofre for de registrerede angreb sidste år.

– Den markante stigning i terroraktiviteter har betydet, at det forgrener sig bredt ud over hele verden, siger Steve Killelea, der har grundlagt IEP, til dpa.

Han peger på, at 10 ud af de 11 lande, der er mest berørt af de militante angreb, også er blandt de nationer, hvor flest mennesker er på flugt eller fordrevet fra.

– Dette understreger den stærke relation mellem den nuværende flygtningekrise, terror og konflikt, siger han til det tyske nyhedsbureau.

/ritzau/