Flertal står fast: Kamphunde skal være forbudt


Enhedslisten og ejere af kamphunde led nederlag, da Folketinget onsdag vedtog flere ændringer af hundeloven.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Enhedslisten var ellers klar med flere ændringsforslag, der skulle have ophævet forbuddene mod at besidde, avle og indføre hunderacer som amerikansk staffordshire terrier, amerikansk bulldog og kaukasisk ovtcharka.

LÆS OGSÅ: Linse Kessler på gaden i protest mod hundelov

Men ændringsforslagene blev alle nedstemt under onsdagens lovbehandlinger i folketingssalen før sommerferien. I stedet vedtog et stort flertal i Folketinget at fastholde det forbud mod 13 kamphunderacer, som blev indført i 2010 under protester fra nogle hundeejere.

LÆS OGSÅ: Politimand straffes i sagen om hunden Thor

Til gengæld kan ejere af hunde, der godt kan lide at strejfe om, ånde lettet op. Fra 1. juli er det ikke længere lovligt for naboer at skyde hunde, som forvilder sig ind på deres grund.

LÆS OGSÅ: Demonstration mod Hundelov

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) mener, at det vil forhindre nye sager som den om familiehunden Balder, der i 2012 blev skudt af genboen efter flere gange at være løbet ind på hans grund.

– Der er slet ingen tvivl om, at ejere har et ansvar for deres hunde og skal sikre sig, at de ikke strejfer og gør folk utrygge. Men samtidig var det helt uholdbart, at private kunne leje sherif på egen jord og skyde hunde, der var på springtur.

LÆS OGSÅ: Linse og Lars Bo til demonstration mod hundelov

– Hundeloven skal sikre, at vi aldrig mere får en sag som den om Balder, siger Dan Jørgensen i en kommentar.

Til gengæld risikerer hundeejeren en bøde på op til 2000 kroner, hvis hunden gentagne gange støver rundt på andres jord.

Den nye hundelov byder også på ændringer af den såkaldte skambidsparagraf. Den blev indført med hundeloven i 2010 og betyder, at politiet har pligt til at aflive hunde, der ved et overfald har
skambidt et menneske eller en anden hund.

Paragraffen bliver nu blødt lidt op, så hundeejere fremover har krav på en hundesagkyndigs vurdering, inden det afgøres, om hunden skal aflives.

– Hunde skal selvsagt ikke bide, og der skal være mulighed for klare sanktioner, hvis det sker. Men situationer, hvor hunde aflives, fordi de i leg kommer til at bide en anden hund, må aldrig opstå igen, siger Dan Jørgensen

Han mener, at den ændrede hundelov samlet set vil øge trygheden for hundeejerne.

/ritzau/