Dreng tryglede Field’s-skytte om nåde under angreb på rulletrappe

  Ingen ved, hvad der var sket, hvis ikke en 13-årig dreng havde talt direkte til den riffelbevæbnede mand, som i juli sidste år dræbte tre og sårede flere i storcentret Field’s i København.

  Faktum er imidlertid, at efter at drengen havde talt med skytten, pegede manden geværet mod sig selv, hvorefter han løb væk.

  Og ifølge en ung kvinde, som var fanget på rulletrappen, virkede det, som om drengens snak med gerningsmanden var afgørende.

  Sammen med flere skudsårede personer lå drengen på en rulletrappe foran gerningsmanden, da manden sigtede på ham.

  – Please! Ikke skyde, lød den indtrængende bøn fra drengen til gerningsmanden.

  Episoden beskrives af drengen selv på en videoafhøring optaget ni dage efter skyderiet. Videoen afspilles tirsdag i Københavns Byret, hvor sagen mod den 23-årige gerningsmand fortsætter efter at være begyndt i sidste uge.

  Drengen fortæller, at han husker, hvordan gerningsmanden svarede, at det ikke var ægte. En forklaring, som bakkes op af flere andre vidner.

  En ung kvinde fortæller i retten, at hun befandt sig på rulletrappen, da gerningsmanden begyndte at skyde, og folk på trappen forsøgte at flygte op ad rulletrappen, som var på vej nedad.

  Hun hørte flere skud og til sidst et stort brag, da glasset omkring trappen gik i stykker.

  – Så begynder man at høre tale fra gerningsmanden, som siger, at det ikke er ægte, og at det ikke er virkeligt, fortæller kvinden.

  Den 13-årige selv forklarede under videoafhøringen om situationen, at han svarede.

  – Jo, jeg er ægte. Ikke skyde.

  Den 13-årige fortæller, at han derudover tilbød skytten sin mobiltelefon, hvis han ville lade være med at skyde.

  Flere personer blev såret, og en 17-årig pige blev dræbt under episoden på rulletrappen.

  Flere af dem afgiver tirsdag forklaring i Københavns Byret. Der er tale om unge kvinder og piger, som skulle til koncert i Royal Arena den aften.

  – Vi er på vej ned ad rulletrappen. Folk maser. Og så ser vi ham komme ind fra siden neden for trappen, og han begynder at skyde. Folk vælter som ved en dominoeffekt, fortæller et af vidnerne.

  Også hun hørte, hvordan drengen talte til gerningsmanden, som altså kort efter gik væk fra stedet.

  Men det er forklaringen fra en 20-årig kvinde, der mest tydeligt påpeger betydningen af drengens bøn om nåde.

  – Det virker, som om den tiltalte der begynder at tøve lidt. Han råber ikke så meget, og så begynder han at gå, fortæller kvinden til specialanklager Søren Harbo.

  Den 23-årige mand, som er tiltalt i sagen, er diagnosticeret med sindssygdom. Under ransagninger på hans bopæl har politiet fundet håndskrevne sider, hvor manden skriver om at gå ind i “efterlivet” og ligge blandt sine venner og dø.

  Man har også fundet beskrivelser af, hvad der efter anklagemyndighedens opfattelse er gerningsmandens nedskrevne instruktioner til sig selv om at holde øje med folk, som spillede døde.

  Anklagemyndigheden vil have den 23-årige dømt til anbringelse på den særligt sikrede retspsykiatriske afdeling i Slagelse, der er kendt som “Sikringen”.

  Ifølge dansk ret kan personer, som på gerningstidspunktet var utilregnelige på grund af sindssygdom, ikke straffes med fængsel.

  En dom til anbringelse er imidlertid også en frihedsberøvelse, og anklagemyndigheden går efter, at anbringelsen skal ske på ubestemt tid, så på det punkt svarer det til en livstidsdom.

  /ritzau/