PRM / Nyt projekt vil revolutionere bæredygtig proteinproduktion til fødevarer og fiskeproduktion

    Pressemeddelelse fra DLG Group

    DLG-koncernen udsender denne pressemeddelelse på vegne af GreenImPro-projektets partnere.

    GreenImPro-projektet vil ændre produktion af proteiningredienser til fødevarer, fiskefoder og foder til énmavede dyr i ét enkelt projekt. GreenImPro-projektet tilbyder ikke kun økonomiske fordele, men har også en positiv klima- og miljøpåvirkning. Ved at omdanne traditionelle foderafgrøder til fødevareingredienser og samtidigt erstatte sojaprotein i fodersammensætninger, har projektet potentiale til markant at reducere emissioner af drivhusgasser. Innovationsfonden har investeret knap 11 mio. kr. i projektet.

    Hovedidéen bag projektet er at producere bæredygtige, hvide proteiningredienser af høj kvalitet til brug i fødevarer og fiskefoder ved at udnytte råmaterialer som lucerne, hvidkløver og søsalat.

    Der er udfordringer med farve og antinæringsstoffer i råmaterialerne, men GreenImPro vil overkomme disse ved at kombinere varmebehandling og filtrering ved hjælp af innovative vibrationsmembranteknologier.

    Proteiner af høj værdi

    Processen, der er udviklet og optimeret hos Institut for Fødevarer, Aarhus University (AU) bliver opskaleret i et demonstrationsbioraffinaderi på Aarhus Universitet i Viborg, før den skaleres op til kommerciel produktion hos projektpartneren BioRefine, som er ejet af andelsselskaberne DLG, Danish Agro og DLF.

    “Hvis vi lykkes med projektet og kan producere høj-kvalitet protein til fødevarer, forventer BioRefine en væsentlig stigning i antallet af produktionsenheder. Det vil sikre både skalérbarhed og lønsomhed for produktion af protein på basis af lucerne og kløver,” siger projektleder Laila Thirup fra BioRefine.

    En bred kreds af partnere

    Konsortiet bag GreenImPro består af forsknings- og industripartnere med forskellige kompetencer.

    Aarhus Universitets forskere besidder dybdegående viden om den komplekse kemi i de involverede biomasser, ekspertise inden for agil opskalering i demonstrationsfaciliteter, samt faciliteter til test af proteinernes kvalitet til både fødevarer og foder. Projektet giver mulighed for at bringe alt den viden hos de forskellige partnere i spil.

    “GreenImPro giver os mulighed for at producere tre forskellige proteinkvaliteter, én til fødevareprotein, én til fiskefoder og én til énmavede produktionsdyr som grise og kyllinger. Det glæder os at få mulighed for at udføre forskning og genere viden, der potentielt kan implementeres i industrien i løbet af få år og samtidigt gøre en forskel i den grønne omstilling,” siger Professor Trine Kastrup Dalsgaard.

    Institut for Bio- og Kemiteknologi, AU opskalerer en proceslinje udviklet af Institut for Fødevarer, AU, som i projektet vil undersøge fødevarekvaliteten sammen med Toft Care, mens Institut for Husdyrernæring- og Veterinærvidenskab, AU og BioMar evaluerer næringsværdien i énmavede dyr og ørreder. Institut for grøn teknologi, Syddansk Universitet (SDU) laver en livcyklusanalyse af den fulde proces. Partnere som HedeDanmark bringer erfaring med stor-skala, mekaniseret og skånsom høst af søsalat i samarbejde med Institut for Ecoscience, AU, mens BioRefine bidrager med ekspertise i opskalering og kommerciel drift. SANI Membranes bidrager med deres patenterede membranteknologi.

    Fakta om projektet

    • Samlet budget: 14.7 mio. kr.
    • Innovationsfondens investering: 10.9 mio. kr.
    • Varighed: 3 år
    • Officiel titel: GreenImPro – Improved business potential by increasing protein quality from green feed protein to food protein ingredients and high quality aquafeed

     

    Om partnerne

    • BioRefine Denmark A/S er en virksomhed, der startede produktion af grønt proteinkoncentrat til foder i 2021. Virksomheden er ejet af DLG, Danish Agro og DLF, og er geografisk placeret nord for Varde i Jylland.
    • BioMar driver sit egen forsknings- og udviklingsprogram og er nyskabende indenfor højt-ydende foder til fisk og rejer. BioMar driver 17 foder fabrikker world wide og leverer foder til omkring 90 lande og mere end 45 forskellige arter. BioMar er fuldt ejet af den danske industrikoncern Schouw & Co.
    • Toft Care er en Dansk SMV-virksomhed indenfor nutriceutisk industri fokuseret på klinisk- og sportsernæring. Toft Care has gennem de sidste år oplevet stor vækst, som følger af stærk efterspørgsel fra sundhedssektoren og højtydende udholdenheds atleter.
    • Sani Membranes A/S er en cleantech virksomhed med en unik membranseparation teknologi, som sikrer et højt udbytte af protein gennem effektiv mikrofiltrering med lav energiforbrug og en simpel løsning.
    • HedeDanmark er en del af Hedeselskabet og arbejder for at skabe en bæredygtig fremtid med naturen som partner. Vi er er en naturorienteret entreprenørvirksomhed, der arbejder for at modvirke klimaforandringer, øge biodiversiteten og genanvende naturens knappe ressourcer.
    • Aarhus Universitet er anerkendt indenfor grøn bioraffinering til foder og fødevarer. I denne kontekst er Centeret for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO) Center for Cirkulær Bioøkonomi (au.dk)
      en alt afgørende faktor.
    • Institut for Fødevarer, AU udvikler proof-of-concept for bioraffineringsstrategier (TRL1-3), evaluerer fødevarekvalitet med hensyn til funktionelle og sensoriske egenskaber samt analysere for næringsstoffer og antinæringsstoffer 
    • Institut for Bio- og Kemiteknologi, AU har en demoplatform til grøn bioraffinering (TRL4-6) for foderprotein, hvor de nu også opskalerer til fødevareproduktion
    • Institut for Husdyrernæring- og Veterinærvidenskab, AU evaluerer foderkvalitet i énmavede og flermavede dyr. Instituttet har faciliter til at understøtte evaluering af humanernæring med rotte- og grisemodeller.
    • Institut for Ecoscience, AU har ekspertise indenfor bæredygtig dyrkning og høst af tang, og effekter heraf på havmiljø og klima
    • SDU, Center for Life Cycle Engineering, fokusere på bæredygtig og tekno-økonomisk evaluering, livscyklusanalyse, samt cirkulær bioøkonomi

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/13738079?publisherId=13561420&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **