PRM / Kulturnat – mellem lys og mørke

  Pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune

  Ole K. Larsen formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget siger: “Vi sætter stor pris på det arbejde, der gøres hver eneste dag i Guldborgsund Kommune for at skabe kunst- og kulturoplevelser for alle i kommunen. Bl.a. via Dannelsesrygsækken og gennem initiativer fra alle vores dygtige kulturinstitutioner. Jeg ser frem til at opleve, når de igen i år bidrager til en fælles Kulturnat mellem lys og mørke. Samarbejdet med Vores Nykøbing i den sammenhæng er enestående, så der venter virkelig en Kulturnat i særklasse i år, hvor der både er noget, man kan glæde sig til, noget, der overrasker og noget, der gør indtryk langt ind i fremtiden”.

  Lys i en mørk tid
  Temaet for Kulturnatten er igen i år “Mellem Lys og Mørke”, og det vil udmønte sig i en række af de kulturelle indslag i gadebilledet.

  Kl. 19-22.00 “hacker” Lyskunstkollektivet Hackstage Vandtårnet og skaber med særlige projektionsteknikker og 3Dmapping en gigantisk lysinstallation på tårnets ydersider. Installationen tager udgangspunkt i temaet “mellem lys og mørke” og udforsker kontrasterne mellem lysets “oplysende” natur og mørkets mystiske tiltrækning. Kom og få en visuel oplevelse ud over det sædvanlige og se det historiske tårn omdannet til ét stort moderne kunstværk

  Kl. 19:30-22:00. På Klosterkirkens gavl, over indgangsdøren, præsenteres et nyproduceret, stedsspecifikt lysværk, der formidler Klosterkirkens enestående kunst og kulturarv på en anderledes og magisk måde. Tegner Jakob Fälling og interaktiv designer Ole Samsøe er gået på opdagelse i kirken og har skabt en lysgraffiti, der gør de historiske værker levende. Værket ledsages af dæmpet musik, indspillet af kirkens organist Jan Ole Vanggaard.

  Fokus på frivillighed og fællesskaber
  Vi har især fokus på de lokale kulturinstitutioner, der gennem hele året bærer et stort ansvar for at invitere til fællesskaber omkring kunst og kultur.

  Kl. 16.00-16.45. Oplev takt og tone blive vendt på hovedet, når Teatret Masken præsenterer nycirkus-forestillingen ‘Te Dig Kønt’ for hele familien (fra 6 år). Med inspiration fra 1940’ernes kutyme og rammer – og oprøret imod samme – inviterer Vice Versa Circus til alternativt te-selskab omkring et svævende bord, hvor teen bliver drukket på hovedet og der kastes med testellet. Fri entré.

  Kl. 17:00-20:30. Kormaraton ved Sangkraft Guldborgsund. En perlerække af lokale børne- og voksenkor giver smagsprøver på, hvad de kan, begyndende med børnekorene kl. 17:00. Hvert kor synger 10-20 minutter, og der er mulighed for at synge med på en fællessang én gang i timen. Programmet er tilgængeligt via en QR-kode, som kan findes på stedet.

  Kl. 17:30-18:30. Under parolen “Spil Teater” går amatørteatergrupper fra hele landet optog gennem midtbyen med en opfordring til alle om at spille teater. Det bliver farverigt og skørt, larmende og poetisk og med mulighed for små indblik i de forestillinger, grupperne viser på DATS nationale teaterfestival, der afvikles på Kulturforsyningen fra den 29. september – 1. oktober. Optoget arrangeres af DATS i samarbejde med Sprøjtehus Teatret.

  I forbindelse med Kulturnatten har en række arrangementer særligt fokus på bæredygtighed, både social, miljø- og klimamæssig:

  Kl. 17:00-17:45. Musikforestilling for børn fra 4 år.: “Lods Hans – et eventyr med skrald i”. Heart Beat Groups har omskrevet H.C. Andersens Klods Hans til et moderne ‘renovationseventyr’, så børnene på en magisk og medrivende måde lærer at sortere skrald.

  Kl. 17:00-18:00. Lolland Ungeråd, Den Gyldne Banan, Headspace og Iværksætter Lolland indtager Lilletorv med deres nybyggede scenecykel, hvor de vil præsentere et ungt lokalt band. Scenecyklen er en central del af projektet ‘Fællesskab på Hjul’, der handler om at skabe, formidle og muliggøre unge-fællesskaber.

  Kl. 18:00-22.00. Kom og oplev kunst af og for unge, når vi præsenterer udstillingen ‘Aftryk’, der er støttet af Kulturregion Storstrøms bæredygtighedspuljer. Med to installationer af Arthotel sættes fokus på overforbruget af jorden ressourcer. Værkerne består af skulptur, video, live-performance og lydcollage med temaerne: Tøj og råstof. På skulpturerne vises videoprojektioner af henholdsvis farver og mønstre og af råstoffer, som er ved at slippe op på jorden. Værkerne refererer dels til den hastigt fremadstormende tøjproduktion, der er fordoblet siden år 2000, og illustrerer hvordan vi stadig forbruger i stor stil, dels til det faktum at jorden er ved at slippe op for eksempel for marmor, grus, vand og spagnum. Installationen er lavet af Arthotel og lydcollagen af Halfdan Kajhøj.

  Kl.19:00-21:00. Kunstfest i Vild Park. Siden 2021 har billedkunstnerne Søren Lose og Thomas Seest været i et huskunstnerforløb i Guldborgsund Kommune. Under overskriften ‘Bæredygtighed, Samarbejde og Utopi’ har de med støtte fra Statens Kunstfond lavet kunst og naturgenererende projekter for og med kommunens børn og unge. Tag hele familien med til ‘fri leg’ i det grønne mørke.

  Kulturnatten 2023 er støttet af Guldborgsund Kommune, Vores Nykøbing, Kulturregion Storstrøm, Nordea-fonden, Statens Kunstfond, Nykøbing F. Sogn og Syddan.

  Kontakt:

  Formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget Ole K. Larsen tlf.: 25 18 03 98 email: byokl@guldborgsund.dk

  Julie Damgaard Nielsen
  Kulturkonsulent

  MOB +45 25181899
  JUDN@GULDBORGSUND.DK

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/13724665?publisherId=11287667&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **