PRM / Hvem skal vinde prisen som Verdens Bedste Indkøber 2023?

  Pressemeddelelse fra Etisk Handel Danmark

  Danske virksomheder, organisationer og offentlige indkøbere har gennem deres indkøb markant indflydelse på belastning af kloden. Alene den offentlige sektor køber ind for ca. 410 mia. kroner om året – bare i Danmark. Men det er ikke kun klimaet og miljøet, som vi påvirker gennem indkøb, det er også arbejdsforhold og levevilkår i de lande, hvorfra vores varer bliver produceret og købt. Det gælder alt fra produktion af kuglepenne, computere, kontorstole til maden i kantinen.

  Mulighederne for at gøre en reel indsats for at indfri verdensmålene er store, hvis erhvervslivet og offentlige organisationer indkøber mere bæredygtigt og ansvarligt. Og det skal denne pris sætte fokus på.

  Etisk Handel Danmark er initiativtager til Verdens Bedste Indkøber prisen, som i 2019 blev stiftet sammen med IKA – foreningen af offentlige indkøbere og Forum for Bæredygtige Indkøb for at sætte mere fokus på ansvarlige og bæredygtige indkøb.

  Vi hylder de gode og inspirerende eksempler

  Prisen uddeles til dem, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde med at bidrage til ét eller flere af Verdensmålene gennem deres indkøb.

  Vi hylder dem, som også kan inspirere andre virksomheder og organisationer til at følge trop og hæve ambitionerne. Så har du gode eksempler på indkøb eller initiativer – store som små, som bidrager til ét eller flere af verdensmålene, så indstil dem til prisen Verdens Bedste Indkøber.

  Det kan være tiltag som for eksempel:

  • Vedtaget konkrete indkøbsmål, der understøtter verdensmålene.
  • Indarbejdet krav i udbud/indkøb, der fremmer verdensmålene.
  • Integreret bæredygtighed som tildelingskriterie i et eller flere udbud.
  • Indkøbt efter mærknings- eller certificeringsordninger, der understøtter verdensmålene.
  • Organiseret sig på en ny måde for at fremme bæredygtige indkøb.
  • Eller på anden måde taget initiativ til at fremme verdensmålene gennem indkøb.

  Frist den 1. november 2023
  Fristen for at sende en indstilling er 1. november. Prisen uddeles på Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøbs årlige konference for bæredygtige indkøb den 16. november 2023.

  Indstilling til prisen Verdens Bedste Indkøber indsendes på: www.verdensbedsteindkøber.dk

  Sådan findes vinderen

  Juryen vurderer indstillingerne og udvælger en vinder på baggrund kriterierne. Juryen består af:

  • Nanna Callisen Bang, direktør Etisk Handel Danmark
  • Charlotte Sander, sekretariatsleder IKA – foreningen af offentlige indkøbere
  • Rikke Dreyer, chefkonsulent Miljømærkning Danmark, formand for Forum for bæredygtige indkøb
  • Michael Terkelsen, chefkonsulent SKI, formand Forum for bæredygtige indkøb
  • Karen Munch Mortensen, funktionsleder Erhverv, Miljøstyrelsen/Miljøministeriet.

  Vinderen udvælges på baggrund af følgende tre kriterier:

  • Fokus på bæredygtighed: I hvilken grad bidrager indkøbet/initiativet til bæredygtighed og arbejdet med at nå verdensmålene?
  • Skalerbarhed og effekt: Er der tale om en betydelig effekt og kan tiltaget skaleres, fx ved at andre lader sig inspirere af det?
  • Nytænkning: Adskiller tiltaget sig fra den måde, der normalt arbejdes med indkøb på?

   

  Fakta:

  • Etisk Handel Danmark er initiativtager til Verdens Bedste Indkøber prisen, som i 2019 blev stiftet sammen med IKA – foreningen af offentlige indkøbere og Forum for Bæredygtige Indkøb for at sætte mere fokus på ansvarlige og bæredygtige indkøb.
  • Siden indstiftelsen i 2019 har en partnerkreds bestående af Etisk Handel Danmark, IKA, Miljøstyrelsen, Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb stået bag prisen, som er blevet uddelt på årskonferencen for Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb.
  • Mere bæredygtige indkøb handler om at vælge produkter og tjenesteydelser, der tager hensyn til både miljømæssige og sociale forhold – både i Danmark og i de lande, hvor de indkøbte produkter produceres. For eksempel gennem krav til arbejdsmiljø, arbejdstagerrettigheder, produktionsmetoder og indhold af skadelige kemikalier.
  • Alene den offentlige sektor køber ind for ca. 410 mia. kroner om året – bare i Danmark.

  Kontakt:

  Lotte Frøjk Knudsen, tlf. 29452501 eller mail lfk@etiskhandel.dk, kommunikationsansvarlig i Etisk Handel Danmark.

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13724553&publisherId=13561280&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **