PRM / Stor EU-satsning kaldet AI-MATTERS skal hjælpe industrien med at indføre kunstig intelligens

    Pressemeddelelse fra Alexandra Instituttet

    EU Kommissionen investerer 1,5 mia. i at fremme test og udviklingsfaciliteter til at booste AI og robotics i Europa. Pengene bliver fordelt mellem fire sektorer: Landbrug og fødevarer, Smart cities, Sundhed og Produktion.

    Målet med AI-MATTERS er at øge modstandskraften og fleksibiliteten i den europæiske fremstillingssektor gennem implementering af den seneste udvikling inden for kunstig intelligens og robotteknologi. Initiativet har lokationer i otte forskellige europæiske lande heriblandt Danmark.

    De deltagende institutter og virksomheder besidder på tværs stærke komplementære kompetencer, der kommer til at have væsentlig betydning for succesen for projektet.

    – Kunstig intelligens er en nøglekomponent i fremtidens produktionsteknologi, men for at realisere dens fulde potentiale, er det afgørende med tværfagligt samarbejde mellem teknologivirksomheder og vidensinstitutioner, forklarer Kristian Krämer, Head of Strategic Business & Governance ved Alexandra Instituttet.

    – AI-MATTERS er et godt eksempel på, hvordan vi kan samarbejde på tværs af GTS Institutter og bruge vores fælles ekspertise til at udvikle avancerede test- og forsøgsfaciliteter, der hjælper virksomheder med at implementere kunstig intelligens på en effektiv måde og skabe mere bæredygtige produktionsprocesser, siger han.

    Forebyggende vedligehold med AI

    Målet er at gøre Danmark og resten af det europæiske produktionsapparat mere modstandsdygtigt, bæredygtigt og digitalt ved at udnytte mulighederne inden for kunstig intelligens. Initiativet AI-MATTERS skal etablere en række test- og forsøgscentre fra 2023-2027.

    – Det at kunne omstille sin produktion agilt og effektivt samt at have mulighed for at skalere produktionen i takt med ikke alene efterspørgsel, men også varierende adgang til råvarer og underleverancer bliver en kerneudfordring, ikke alene for dansk industri, men for hele den europæiske industri, siger Henrik Hassing, Technical Vice President, FORCE Technology.

    Robustheden i produktionsapparatet i forhold til variationer i produktionen og ultimativt ikke-planlagte produktionsstop bliver en helt central forudsætning for agil produktion.

    I den sammenhæng har et proaktivt og forebyggende vedligehold af produktionsapparatet et kolossalt potentiale. Ikke alene tabet af produktionskapacitet kan undgås, men samtidigt vil en virksomheds udgifter til vedligehold kunne reduceres via en forebyggende vedligeholdelsestilgang.

    Mellemstore produktionsvirksomheder vil, på trods af at de måske er digitalt parate, være udfordret videns- og kapacitetsmæssigt i forhold til at udvikle forebyggende vedligeholdelsessystemer og i særdeleshed i forhold til at kunne teste og validere systemerne omkostnings- og risikoeffektivt.

    Digitalt forebyggende vedligehold trækker på mange teknologiområder som bl.a.:
    · Procesforståelse og -parametrisering
    · Industriel sensorik og monitering
    · Materialers eksponering i krævende og aggressive miljøer
    · Robust industriel IoT
    · AI og Big data
    · Systemvalidering og systempålidelighedstest

    OM AI-MATTERS:

    Initiativet AI-MATTERS (AI in Manufacturing TesTing and experimentation facilities for EuRopean SMEs) er navnet på en europæisk indsats, som skal etablere en række test- og forsøgscentre (Test and Experimentation Facilities) fra 2023-2027. Målet er at øge modstandskraften og fleksibiliteten i den europæiske fremstillingssektor gennem implementering af den seneste udvikling inden for kunstig intelligens og robotteknologi. Initiativet har lokationer i otte forskellige europæiske lande heriblandt Danmark.

    I Danmark består initiativet af Teknologisk Institut i samarbejde med Odense Robotics, Alexandra Instituttet og Force Technology.
    AI-MATTERS er et af fire i EU’s store satsning inden for AI-området, som har til formål at udvikle og implementere ansvarlig brug af kunstig intelligens, de såkaldte Test- og Eksperimenterings-Facilitet (TEF). Ud over AI-MATTERS dækker de øvrige tre TEFs smart cities, sundhed samt landbrug og fødevarer.

    Læs mere her:
    https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/220meu-investment-testing-and-experimentationfacilities-boost-uptake-artificial-intelligence-ai

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/stor-eu-satsning-kaldet-ai-matters-skal-hjaelpe-industrien-med-at-indfore-kunstig-intelligens?releaseId=13671750

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **