PRM / Julen er hjertevarm – og brandfarlig

    Pressemeddelelse fra Codan Forsikring A/S

    Julen er hjerternes fest – men også lysenes. Det afspejler sig i antallet af ildebrande i danske hjem, der ifølge Codans skadesafdelings statistikker optræder mere end dobbelt så ofte i julemåneden end for eksempel november.

    Codan opfordrer derfor til omtanke og forsigtighed i omgangen med levende lys, der ikke mindst optræder i forbindelse med juledekorationer, som ofte er meget letantændelige. Og ifølge skadesafdelingen ville mange af de brande, der opstår, relativt nemt kunne undgås.

    “December og jul er normalt lig med hygge – men hyggen kan få en brat ende, hvis man ikke er opmærksom på de levende lys. Hvert år ser vi desværre en stor stigning i brandulykker, der kunne være undgået,” siger Henrik Bundgaard, der er koncerndirektør for Skadeservice i Alm. Brand Group, der omfatter forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand. Han tilføjer, at man i år frygter endnu flere brandskader end tidligere år på grund af energikrisen.

    Bioethanol ekstremt farlig
    “Vi frygter, at tendensen bliver endnu værre i år, fordi flere søger varmekilder, som er forbundet med stor brandfare. Vi ved for eksempel, at Rigshospitalet har oplevet en signifikant stigning i antallet af brandskader forårsaget af ikke mindst bioethanol, der er ekstremt brandfarlig. Det er en konsekvens af, at man søger alternative varmekilder, som man ikke har erfaring med,” påpeger Henrik Bundgaard.

    Traditionelt er det juledekorationer i samspil med let antændelige materialer som duge og gardiner, der betyder, at brandvæsenet må kigge forbi. Og hvis der først går ild i et juletræ eller en dekoration, kan ilden hurtigt brede sig og skabe store ødelæggelser.

    “Det er derfor en rigtig god ide at stille kalender- og adventslyset væk fra gardiner, juletræ og andet letantændeligt materiale som stof eller papir. Og så skal man sørge for, at kalenderlyset står solidt, så det ikke vælter, og altid huske at puste de levende lys ud, når man forlader rummet,” siger Henrik Bundgaard og anbefaler at følge disse råd:

    • Benyt kun varmekilder indendørs, som er beregnet til det
    • Forlad aldrig hjemmet med levende lys tændt
    • Overvej at erstatte levende lys med LED-lys
    • Installer røgalarm
    • Hav vand til slukning i nærheden
    • Anvend kun bioethanol i pejse eller ovne, der er beregnet til det
    • Påfyld aldrig bioethanol, før beholderen er helt kold

    Pas på tyven
    Julen også højsæson for indbrudstyve, der udnytter, at mange er bortrejst. Her kan simple råd hjælpe med at holde tyven for døren:

    • Lad lyset i stuen være tændt.
    • Er du væk i længere tid, så bed naboen smide deres skrald i din skraldespand.
    • Læg haveredskaber og stiger ind i skuret og afslås det. Mange indbrudstyve bruger de værktøjer, de finder omkring boligen.
    • Anskaf en alarm.

    Se også: Flere brandsårsulykker med bioethanol (rigshospitalet.dk)

    Kontakt:

    Presseansvarlig Mikael Winkler email: abmiwe@almbrand.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/julen-er-hjertevarm-og-brandfarlig?releaseId=13666820

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **