PRM / Nyt netværk på Christiansborg skal få ensomhed på dagsordenen

  Pressemeddelelse fra Røde Kors

  Alene sidste år følte 600.000 danskere over 16 år sig svært ensomme. Ensomhed er både dyrt for samfundet og farligt for den enkelte. Danmark står derfor til at få sin første nationale strategi mod ensomhed.

  Social- og Ældreminister Astrid Krag var med til at åbne dagens møde. Sammen med et bredt flertal besluttede hun sidste år, at det kræver den nationale strategi at komme ensomhed i samfundet til livs.

  “Ensomhed er et problem, der går på tværs af alder og kan ramme alle grupper i befolkningen. Det er afgørende at slå fast, at ensomhed ikke er noget man skal skamme sig over. Det er aldrig den enkeltes skyld. Derfor er det også meget vigtigt, at vi politisk bakker op om arbejdet med en nationalstrategi mod ensomhed, som et bredt flertal har afsat midler til. Arbejdet er nu i fuld gang med en bred vifte af aktører på tværs af fagområder og sektorer. Og jeg er glad for, at vi i dag har lanceret det tværpolitiske netværk mod ensomhed i Folketinget, så vi politikere også fastholder opmærksomheden på at få løst den store udfordring, som ensomhed er for vores samfund.” siger Astrid Krag.

  Formænd håber på stor tilslutning på tværs af folketinget

  Til inspiration på dagens møde var der besøg af to britiske parlamentarikere, Tracey Crouch, Englands første minister med ansvar for ensomhed og medlem af Conservatives og Kim Leadbeater fra Labour. De holdt et oplæg om deres erfaringer med et lignende netværk i England, der i 2018 vedtog en national ensomhedsstrategi. Ligesom i England håber man på herhjemme, at et tværpolitisk netværk vil udfolde den nationale samtale:

  “Vores største opgave er at finde ud af, hvordan vi får engageret så mange folketingsmedlemmer i netværket som muligt. For vi har brug for at få flere af vores kollegaer med, så vi virkelig kan løfte denne her dagsorden en gang for alle. Og det er afgørende vigtigt, at det her bliver tværpolitisk og når ud over de forskellige ministerier. Og det kunne også være interessant på den lange bane at kigge på, om der skal være et ministerium, der, ligesom i England, har ensomhed som hovedfokus. For det ville være fantastisk få det samlet. Så det ikke skal gå tabt mellem flere ministerier.” siger Marlene Ambo-Rasmussen (V). Hun deler formandskabet for netværket sammen med Birgitte Vind (S), der håber at medlemmerne vil tage ensomhedsdagsordenen med ud i landet:

  “Jeg håber at medlemmerne i netværket vil tage det her til sig. Således at man bliver fortaler for at bekæmpe ensomhed. Næste skridt er, at vi så hurtigt som muligt efter næste folketingsvalg samles i netværket og får kigget hinanden i øjnene og får drøftet, hvad vi skal nu. Og så håber jeg selvfølgelig, at vi er så tæt på at få udkast til strategien i hånden, så vi har noget konkret at forholde os til.”

  Mere end 120 organisationer, myndigheder, virksomheder og fonde arbejder intensivt på den kommende strategi

  Netværket kommer til at følge arbejdet med strategien tæt.

  På dagens møde gjorde Ældre Sagen og Røde Kors status på arbejdet med strategien. De to organisationer kommer til at sekretariatsbetjene netværket og er samtidig facilitatorer for det nationale partnerskab mod ensomhed; mere end 120 organisationer, myndigheder, virksomheder og fonde, som i øjeblikket mødes i en række workshops, hvor inputs til den kommende strategi udvikles.

  Strategien forventes at være færdig inden årets udgang, hvor den afleveres til de politiske partier til godkendelse.

  Kontakt:

  For henvendelser kontakt:

  Nina Melina Suenson
  Politisk chef / Kommunikation og Fortaler, Røde Kors
  +45 29 43 39 70
  nisue@rodekors.dk

  David Vincent Nielsen
  Social-humanitær konsulent
  Frivilligafdelingen, Ældre Sagen
  +45 29 74 77 75
  dvn@aeldresagen.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nyt-netvaerk-pa-christiansborg-skal-fa-ensomhed-pa-dagsordenen?releaseId=13661071

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **