PRM / Er en VR-brille fra Sorø et af svarene på udfordringerne i sundhedsvæsenet?

    Pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen

    Det offentlige sundhedsvæsen leder med lys og lygte efter sundhedsteknologiske løsninger, der både gavner borgerne og sparer på ressourcerne. Det åbner nye markeder for erhvervslivet.

    På Sjælland har erhvervslivet og det offentlige fundet hinanden i innovationssamarbejder i projektet Data- og designdreven sundhedsinnovation (DDSI), som er støttet af EU’s Regionalfond.

    Projektet er netop afsluttet og har leveret et flot resultat: 30 iværksættere og virksomheder har udviklet nye sundhedsteknologiske løsninger og produkter. Nogle af de 30 løsninger og produkter er allerede kommet på markedet, mens andre i øjeblikket testes på sygehuse og i andre dele af sundhedsvæsenet.

    Japansk skovbad fra Sorø

    Det gælder blandt andet Sorø-iværksætteren Thuri Kledals opfindelse: VR-Nature, en brille der afspiller sekvenser med et japansk skovbad og andre naturoplevelser i virtual reality (VR). Brillen er en innovativ metode til at berolige patienter og er blandt andet testet og modnet via DDSI i et samarbejde med professionshøjskolen Absalon, Cumuli Design Lab, Fonden for Innovation og Erhvervssamarbejde (FIERS) og DTU.

    Efter sommerferien skal VR-Nature testes i samarbejde med Nykøbing Falster Sygehus’ anæstesiafdeling. Her skal brillen bruges til at berolige patienter, der får en rygmarvsbedøvelse forud for fx en knæoperation. Thuri Kledal forklarer:

    Patienterne er bedøvede og har ingen smerter, men de kan alligevel være urolige. Typisk giver man dem beroligende medicin, men det koster penge, og samtidig kan det for nogle patienter medføre bivirkninger. Det afstressende skovbad, som patienterne oplever i VR-brillen, skaber ro ved at overdøve de signaler, som vi underbevidst opfanger med vores sansesystem.”

    Sygehusdirektør Ricco Dyhr glæder sig til at teste VR-teknologien:

    “Vi opererer mange borgere, og det er ikke behageligt at blive bedøvet. Her er der en virksomhed, som har tænkt det anderledes med VR-brillen. Brillen holder patienten fokuseret på natur, og det gør noget ved dine sanser at fokusere på noget andet. Vi tror og håber på, at vi får patienter, der kommer sig hurtigere, ud af forsøget.”

    Ricco Dyhr er en varm fortaler for samarbejde mellem virksomheder og det offentlige om sundhedsinnovation:

    “Medicinpriserne udvikler sig rivende, og vi ser et potentiale i at spare på medicinen. Det er ikke bare et spørgsmål om at gøre det billigere, men om generelt at få mere ud af de ressourcer, vi har til rådighed, altså levere bedre kvalitet til borgerne. I sygehusverdenen har vi meget viden, og vi får tit gode idéer, men vi får langt fra alle gode idéer. Derfor er det godt, når iværksættere og veletablerede virksomheder kan bidrage med gode idéer.”

    Sundhedsinnovation er et nyt marked

    DDSI-projektet har hentet deltagere fra både Sjælland og Storkøbenhavn, og det har ikke været svært at rekruttere virksomheder til projektet. Projektkoordinator Susanne Eiler fra FIERS, der har drevet EU-projektet, siger:

    “Det danske sundhedsvæsen er udfordret på ressourcer og har brug for udvikling, og det skaber et marked for nye løsninger. Virksomhederne har virkelig grebet mulighederne i vores projekt, og vi har hjulpet dem med at få data- og designdrevne løsninger og produkter udviklet. Samtidig har vi anvist, hvordan andre kan overtage, som Nykøbing Falster Sygehus gør det.”

    For iværksætteren Thuri Kledal blev forløbet i DDSI en øjenåbner. Hun kendte ikke markedet, og derfor efterspurgte hun kommunernes og regionernes behov.
    Desuden var det vigtigt for hende at skabe dokumentation for, at produktet har en effekt.

    Gennem EU-projektet fik hun hjælp til at teste VR-Nature på ældre patienter i et samarbejde med Professionshøjskolen Absalon. Hun gennemførte innovationssprint med Cumuli Design Lab, og hun fik desuden adgang til DTU’s DeepTech-mentorprogram.

    “Her følger tre mentorer min virksomhed, og jeg kan sparre med dem og drive virksomheden frem uden for mange “blind spots”. Det hjælper mig til det rette grundlag at tage beslutninger ud fra.”

    “Jeg følte, at jeg havde et godt produkt, men jeg manglede meget i at skabe en egentlig forretning. I DDSI fik jeg modet til at tænke lidt større, og jeg havde ikke stået her i dag uden den hjælp,” siger Thuri Kledal, som nu har en vision om at give patienter en bedre behandlingsoplevelse globalt.

    FAKTA Om Data- og designdreven sundhedsinnovation

    Projektet har hjulpet SMV’er i Greater Copenhagen og Region Sjælland med at skabe innovative kommercielle løsninger på globalt oplevede udfordringer inden for sundheds- og velfærdsområdet. Projektet startede i oktober 2017 og blev afsluttet med udgangen af marts 2022. Det samlede budget var på 19 mio. kr., og EU’s Regionalfond medfinansierede DDSI med 9,5 mio. kr. Projektet blev drevet af Fonden til innovation og erhvervsfremme i Region Sjælland (FIERS) i et partnerskab med Professionshøjskolen Absalon, DTU, Cumuli Design Lab, Erhvervshus Sjælland og Region Sjælland.

    Læs mere om Data- og designdreven sundhedsinnovation i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

    FAKTA Om EU’s Regionalfond

    I perioden 2014-2020 investerede EU’s Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skulle skabe vækst og beskæftigelse i hele landet.
    Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

    Derfor medfinansierede EU’s Regionalfond projekter, der skal:
    · Styrke virksomhedernes innovationsevne
    · Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
    · Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.
    · Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere

    Kontakt:

    Hvis du vil vide mere om Data- og designdreven sundhedsinnovation, kan du kontakte:
    Søren Munch, DE Kommunikation, 3519 1775 og SorMun@erst.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/er-en-vr-brille-fra-soro-et-af-svarene-pa-udfordringerne-i-sundhedsvaesenet?releaseId=13653174

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **