PRM / Fire nye kulinariske ruter giver smag af høj kvalitet

    Pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune

    I sommeren 2019 startede et tæt samarbejde mellem 9 tyske og danske partnere med målet om at styrke fokus på kvalitetsproducenter, håndværkstraditioner, regionens madkultur og områdets mange spændende restauranter. Samarbejdet har nu resulteret i fire kvalitetsruter med de bedste kulinariske tilbud til turister og lokale på begge sider af grænsen.

    “De nye kulinariske ruter er virkelig med til at styrke vores område. De kan både være med til at tiltrække turister og give turister som lokale nogle meget fine madoplevelser. Både vi lokale og vores turister kender efterhånden godt vores smukke natur og lange strande, så disse ruter vil kun gøre os til et endnu mere attraktivt sted at holde ferie, flytte til og bo, og det er meget positivt for en landdistrikt-kommune som vores, som vægter madkultur meget højt” siger formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget Ole K. Larsen, der personligt glæder sig til at komme afsted på de nye ruter.

    Ideen til de fire ruter med fokus på store kulinariske oplevelser er født i Lolland Kommune, som er én af projektejerne.

    “Det er helt fantastisk at ruterne nu er etableret til gavn for både turister og lokale borgere. Det er et resultat, som kun har været muligt fordi vi har arbejdet så tæt og godt sammen på tværs af Lolland og Guldborgsund Kommune og sammen med Visit Lolland-Falster og Business LF. Det er et samarbejde som i fremtiden skal styrkes endnu mere, så vi får det maksimale ud af den kommende forbindelse til Femern og de mange muligheder nærheden til Tyskland giver” siger sektorchef Birgitte Rønnow, Lolland Kommune.

    De fire ruter hedder “Den kulturhistoriske Madrute”, “Søde Fristelser”, “Naturens Spisekammer” og “Gourmetruten”. Sidstnævnte er udviklet af den tyske projektpartner FEINHEIMISCH – Genuss aus Schleswig-Holstein e.V., som er det ældste fødevarenetværk af producenter og restauratører i Nordtyskland.

    “For at være med i FEINHEIMISCH skal restauratører og producenter anvende mindst 60 % regionale råvarer, undgå convenience produkter og kunstige tilsætningsstoffer, støtte håndværksmæssig forarbejdning og en bæredygtig orientering samt ligge i Slesvig-Holsten. Med dette udgangspunkt har vi sammensat en rute med næsten 100 steder i Danmark og Tyskland, som deler vores tilgang til fødevareproduktion og gastronomi, og hvor man som gæst vil få en oplevelse ud over det sædvanlige” fortæller Elisabeth Jacobs-Götze og Wolfgang Götze fra FEINHEIMISCH.

    Naturlandet Lolland-Falster

    Fra Lolland-Falsters side deltager cirka 40 virksomheder i de fire ruter, som findes i Naturlandet Lolland-Falsters app, og som dermed præsenteres sammen med øvrige rekreative tilbud på Lolland-Falster.

    Udviklingschef for Visit Lolland-Falster, Lindy Kjøller, udtaler: “Vi ser ruterne som et fantastisk supplement til Naturlandets allerede flotte overblik over rekreative tilbud og naturoplevelser på øerne. Fra Visit Lolland-Falsters side har vi netop fokus på gastroturismen, outdoor-turismen og de udenlandske gæster, og vi vil i den kommende tid se på hvordan vi kan bedst kan bruge ruterne til at styrke de eksisterende tilbud inden for netop madoplevelser og vores eget fødevarenetværk, Muld Lolland-Falster”.

    I alt er der næsten 200 deltagende virksomheder på ruterne, som omfatter den nordlige del af Slesvig-Holsten, Sønderjylland og Lolland-Falster.

    Åse Ditlefsen Ferrão fra Sønderborg kommune er stolt over at være en del af de fire dansk-tyske fødevareruter, som er udviklet i TOUR-BO: “Det er vigtigt for os i grænselandet at hæge om og formidle de lokale fødevarer og de lokale traditioner for madretter, som vi deler med det sydslesvigske område. Det er dejligt at udvide samarbejdet på tværs af grænsen, så det også dækker det kulinariske område, og vi forventer, at det kan være starten på et frugtbart samarbejde om fødevareturisme. De restauranter og fødevareaktører, som har valgt at være med i ruterne, er værdige repræsentanter for vores område, og vi glæder os til at kunne tilbyde turister og lokale denne nye mulighed for let at kunne finde gode spisesteder og steder, hvor man kan købe lokale fødevarer – og at flere fødevareaktører vil være med på en rute i fremtiden”.

    For at finde de fire ruter skal du downloade app’en Naturlandet. Her findes desuden masser af andre forslag til udflugter og oplevelser på Lolland-Falster.

    FAKTA

    Fredag den 3. juni kl. 13.00-13.45 præsenteres de fire nye kulinariske ruter i Forsamlingshuset på Madens Folkemøde, Engestofte Gods på Lolland.

    TOUR-BO er et Intereg 5a projekt med ni partnere; Wirtschaftförderung Agentur Plön (WFA), FEINHEIMISCH – Genuss aus Schleswig-Holstein e.V., Kreis Plön, Kreis Schleswig-Flensburg, akademie am see, Koppelsberg samt Guldborgsund, Lolland og Sønderborg kommuner og Landdistrikternes Fællesråd (LDF).

    Projektet finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

    Læs mere om TOUR-BO på webstedet www.tour-bo.eu.

    Kontakt:

    Formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget Ole K. Larsen tlf.: 25 18 03 98 email: byokl@guldborgsund.dk

    Chefkonsulent, Cand.Comm. Rikke Betak Lund tlf.: 25180248 email: rblu@guldborgsund.dk

    Carina Woolhead, projektleder, Guldborgsund Kommune

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fire-nye-kulinariske-ruter-giver-smag-af-hoj-kvalitet?releaseId=13652530

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **