PRM / Tilliden i markedet for ejendomshandler er tilbage på niveauet fra før COVID-19

  Pressemeddelelse fra PwC

  Den nye rapport Emerging Trends in Real Estate® Europe 2022 viser, at andelen af ejendomsledere, der mener, at erhvervstilliden vil stige i det kommende år, ikke har ligget højere siden 2014. Det er samtidig en fordobling siden sidste år. Cirka halvdelen af de adspurgte vurderer således, at henholdsvis erhvervstilliden (52 %), rentabilitet (49 %) og antallet af ansatte i branchen (53 %) vil stige i 2022.

  "Rapporten afspejler, at ejendomssektoren er både lettet og optimistisk ovenpå en usikker tid under COVID-19-pandemien. Branchen har vist sig modstandsdygtig under pandemien, og fast ejendom er fortsat en foretrukken aktivklasse," udtaler Karina Hejlesen Jensen, industrileder for real estate og partner i PwC.

  Rapporten viser desuden, at London topper listen over Europas mest attraktive byer til ejendomsinvesteringer. Dermed vipper London sidste års nummer ét, Berlin, af pinden. På anden og tredjepladsen ligger Berlin og Paris. København er for andet år i træk at finde på en 18. Plads.

  "Den britiske hovedstad nyder godt af dybden i markedet, og ejendomssektoren har stor tillid til Londons evne til at genopfinde sig selv som en base for teknologi og biovidenskab. Berlin, på andenpladsen, deler de andre tyske byers robuste økonomi og gennemsigtighed i top 10, samtidig med at Berlin har sin helt egen appel, især for internationale investorer. Ligesom sidste år ligger Paris på tredjepladsen, hvilket afspejler byens såkaldte gateway-status," forklarer Karina Hejlesen Jensen.

  Stærkt 2022 i vente for ejendomshandler
  Ifølge rapporten ser markedet for ejendomshandler relativt stærk ud i 2022, hvor der er højere forventninger til afkast end for et år siden. Det understøttes af en fortsat stærk efterspørgsel fra investorer.

  "Lettelsen af at være tilbage på niveauet fra før COVID-19 på den korte bane dækker dog også over en vis usikkerhed og volatilitet på mellemlang sigt. Ejendomssektoren må sandsynligvis indstille sig på, at pandemien kan komme til at påvirke sektoren på den lidt længere bane," fortæller Karina Hejlesen Jensen og fortsætter:

  "Der er uden tvivl en ophobet efterspørgsel, som man kan drage fordel af i det kommende år, men det er fortsat usikkert, hvordan sektoren vil blive påvirket af de forstyrrelser, der er mange steder i forsyningskæder, de stigende energiomkostninger og mangel på arbejdskraft, og hvor længe disse problemer vil vare."

  I det kommende år bekymrer ejendomssektoren sig først og fremmest om byggeomkostninger og tilgængelighed af ressourcer (88 %), tilgængelighed af jord og aktiver (66 %), samt krav til bæredygtighed og dekarbonisering (61 %).

  "Mange af disse bekymringer vil påvirke byggepriser og leveringsplaner, netop på et tidspunkt, hvor sektoren ønsker at sætte fart under en ellers forsinket udvikling. Dertil kommer, at sektoren har behov for at sætte øget fokus på ESG, digitalisering samt ændringer af forretnings- og finansielle modeller," fortæller Karina Hejlesen Jensen.

  Næsten 80 % af eksperterne i sektoren mener, at energieffektivitet, CO2-emissioner og klimatilpasning vil stige i betydning i deres porteføljer i 2022. Mange mener, at pandemien har givet fornyet skub til fremstødet for bæredygtighed. Nogle inden for sektoren retter derfor deres opmærksomhed mod, hvad der kan gøres for at gøre detail- og kontoraktiver mere bæredygtige:

  "Skiftet mod netto-nul er med til at øge interessen for bygninger, der er så selvforsynende som muligt, for eksempel bygninger, der producerer deres egen strøm eller behandler deres eget spildevand. Dette vil sandsynligvis være et voksende interesseområde i de kommende år," slutter Karina Hejlesen Jensen.

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/tilliden-i-markedet-for-ejendomshandler-er-tilbage-pa-niveauet-fra-for-covid-19?releaseId=13637711

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **