PRM / Positivt møde mellem Fødevarer- og Landbrugsminister, Rasmus Prehn og LandboUngdom

  Pressemeddelelse fra LandboUngdom

  Søren Fønsskov er 4. generations gårdejer, og overtog for 2 år siden sine forældres 130 hektar planteavlsbedrift på Nordfalster. I dag inviterer han minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til sin gård, for at vise, hvordan livet som ung landmand ser ud.

  Med et generationsskifte frisk i hukommelsen, delte Søren Fønsskov erfaringerne om de muligheder og udfordringer man står over for, som ung gårdejer.

  "Hvis vi skal sikre dansk fødevareproduktion fremadrettet, som jeg håber vi skal, for jeg mener vi er nogle af de bedste i verden til at producere fødevarer, både i forhold til klima, kvalitet og med øje for forbrugeren, så er det bare enormt vigtigt, at vi får nogle unge mennesker ind i landbruget. Ellers kommer vi til at stå i en fremtidig problematik, hvor der ikke er kræfter til at styre og dyrke ejendommene. Vi står i dag med et landbrug i Danmark med en gennemsnitsalder som er ret høj. Derfor er det vigtigt, at vi skaber muligheder, og økonomiske rammer, hvor unge mennesker kan eje landbrug," fortæller Søren Fønsskov.

  Unge landmænd klar til at gå forrest i den grønne omstilling

  Fokus på den grønne omstilling var også en naturlig del af dialogen med ministeren. Som repræsentanter for unge i landbruget, havde Niels Skovgaard og Søren Fønsskov bl.a. fokus på, at netop unge i landbruget ikke kun ønsker at se en grøn fremtid i møde, men også arbejder aktivt for at indfri en grønnere fremtid.

  "Vi unge vil rigtig gerne gå forrest og være med til den grønne omstilling. I Danmark kan vi rigtig meget, særligt i forhold til den teknologiske udvikling og det skal vi bare blive ved med, og blive ved med at udvikle frem for at afvikle. Men CO2 kender ikke landegrænser, så der må også være et fokus på, at vi kan være konkurrencedygtige. Konsekvenserne kan ellers være at vi ikke kan sælge den viden og kunnen vi har i Danmark, så vi får resten af verden med i den grønne omstilling," siger Søren Fønsskov.

  " Der er en forskel, når det handler om unge. Vi skal ikke overleve den grønne omstilling, vi skal skabe en fremtid med den grønne omstilling, og det er vores ansvar at se bæredygtighed ind i alle løsninger. Derfor er det ekstremt vigtigt at landbrugsaftalen danner en ramme for at vi, som unge på landet, kan eksekvere den grønne omstilling," uddyber Niels Skovgaard.

  Og Søren Fønsskov er netop en af de landmænd, der gerne er med til at gå forrest bl.a. ved at omlægge dele af sit landbrug til at imødekomme den plantebaserede efterspørgsel.

  "Jeg vil rigtig gerne producere vegetar plante hvede, men på nuværende tidspunkt mangler jeg bindeleddet til at aftage mit produkt. Jeg kan ikke levere det færdige produkt, så jeg mangler bindeleddet der kan aftage mine produkter, som bearbejder dem til slutbrugeren. Så længe vi ikke har det, så har jeg svært ved at producere det. Netop på en gård som min, med 130 hektar, ville jeg have størrelsen og tiden til at nørde mig ned i at dyrke specialafgrøder. Så jeg vil rigtig gerne være first mover, og en af dem der går forrest i at lave nogle nye forsøg og dyrker nye afgrøder".

  Lys fremtid for unge i landbruget

  Blandt rundvisning på en af Sørens hvedemarker og mange samtaleemner om fremtidens landbrug, udtrykte både Søren Fønsskov og Niels Skovgaard deres lettelse og positivitet overfor den brede aftale, der netop er landet.

  "Jeg vil gerne takke ministeren for den brede aftale, som vi har forsøgt at sætte fokus på så længe. Nu kan jeg sove mere trygt om natten. Jeg tror stadig på en fødevareproduktion i Danmark rigtig mange år ud i fremtiden. Jeg ser mig selv som en fødevareproducent, der producerer dansk kvalitet, og det er jeg stolt af. Jeg ser positivt på fremtiden. Lad os finde nogle løsninger og lad os være konstruktive," Fortæller Søren Fønsskov.

  "Vi er rigtig glade for at ministeren har ønsket at mødes med os i dag, for at udfolde den dialog, som allerede er i gang om unge landmænds fremtidige rolle og forudsætninger. Vi ser positivt fremad og er forventningsfulde i det kommende arbejde, der både ligger hos os i landbruget og hos politikerne. Det er fantastisk at mødes i et forum, hvor vi ikke skal forsvare et hverv, men hvor vi skal snakke om muligheder og løsninger, afslutter Niels Skovgaard.

  Rasmus Prehn, minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri udtaler i forbindelse med mødet:

  • Tak til Søren Fønsskov og Niels Skovgaard fordi jeg måtte komme forbi og se familiegården Johannesminde. Det var inspirerende at møde deres optimisme og vilje til forandring.
  • Flere tusinde landbrug står foran et generationsskifte de kommende år. Det er en stor udfordring for dansk landbrug. Med landbrugsaftalen giver vi bedre muligheder for generationsskifter - bl.a ved at afsætte 150 millioner til Grøn Landbrugskapital. Så kan stolte unge landmænd som Søren bedre komme til. Med sult på tilværelsen og tro på fremtiden. De er afgørende for den grønne omstilling.
  • Jeg er så stolt over, at vi har landet en bred landbrugsaftale. Det sætter turbo på klimaindsatsen, samtidig med at landbrugerne med ro i maven kan gå ind i den grønne omstilling. Det har vi brug for.

  Fakta

  Søren Fønsskov er 28 år, uddannet landmand, og er i gang med at uddanne sig til agrarøkonom på Dalum Landbrugsskole. Han har været aktivt medlem af LandboUngdom siden han var 16 år.

  Kontakt:

  Niels Skovgaard
  Formand for LandboUngdom
  26856557

  Søren Fønsskov
  61543820

  Maria Jakobsen
  Kommunikationskonsulent
  22912041
  mjak@seges.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/positivt-mode-mellem-fodevarer--og-landbrugsminister-rasmus-prehn-og-landboungdom?releaseId=13633385

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **