PRM / Det bliver dyrere at holde varmen til vinter

    Pressemeddelelse fra home a/s

    Mange husejere kan komme til at svede lidt ekstra, når de ser varmeregningen i år.

    Prisen på el og naturgas, som ca. 400.000 tusinde danske husstande bruger som varmekilde, er nemlig skudt i vejret efter en tør sommer, for lidt vind og ballade om gas fra Putins Rusland.

    Sammenlignet med for et år siden er elpriserne steget med over 14 procent, mens prisen på naturgas ligger hele 47,6 procent højere i dag end sidste sommer, skriver Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar til nye inflationstal for august fra Danmarks Statistik.

    De højere elpriser hen over sommeren skal navnlig ses i lyset af, at det har regnet mindre end normalt i både Norge og Sverige, og det har betydning for prisen på den vandkraft, som anvendes til at producere strøm med. Strøm der eksporteres til Danmark.

    Prisstigningen på naturgas kommer typisk til at betyde ‘nogle ekstra tusinde kroner i varmeregning’ til dem, der har gasfyr, lyder vurderingen fra Danske Banks chefanalytiker.

    Også oliepriserne er steget kraftigt med ca. 25 procent. Dermed kan de omkring 70.000 husstande, der i dag opvarmer boligen ved hjælp af oliefyr, også se frem til en årlig ekstraregning på omkring 7.500 kr., oplyser Bolius.

    Stigende priser kan motivere
    En tidligere analyse fra Realkredit Danmark indikerer, at vi ser med lidt for positive øjne på egen bolig, men i ejendomsmæglerkæden Home vurderer man, at stigende energipriser kan virke motiverende på boligejernes lyst til at isolere og energiforbedre deres bolig.

    “Vi tænker nok ofte, at det mere er naboens bolig end vores egen, der trænger til lidt isolering, men nå man kan se sort på hvidt, at energiudgifterne stiger, kan det få nogle til at gøre deres bolig mere ‘grøn’,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

    Realkredit Danmark og Home mener, at udgangspunktet for energiforbedringer først og fremmest bør være på, hvor hurtigt en eventuel energiforbedring tjener sig selv hjem samt den øgede komfort, som energiforbedringen kan bidrage til i hverdagen.

    Her tænkes især på, at gener som træk, kolde gulve eller bare et koldt hus hen over vinteren kan reduceres.

    “Et godt sted at starte er at tage et kig på loftet, hvor mange centimeter isolering, der er her, og få tjekket om hulmuren er godt fyldt op med isoleringsmateriale,” lyder det fra Homes boligmarkedsanalytiker.

    Ca. 15 % af de landets boliger opvarmes med naturgas, mens 10 % har elvarme. Langt hovedparten af de danske ejerboliger opvarmes med fjernvarme (60 %). Fyringsolie varmer kun i 7 % af boligerne.

    ‘TOMMELFINGERREGEL’: Så meget øges varmeudgiften pr. karakter

    Energimærkeskalaen ser sådan her ud: A2020, A2015, A2010, B, C, D, E, F, G.
    Med enten fjernvarme eller naturgas betyder en ændring i energimærkningen fra A2020 til energimærke C i snit 3.000-4.000 kr. om året i øgede energiudgifter pr. karakter, mens spændet øges til mellem 5.000 til godt 6.000 kr. pr. karakter i den nederste ende af skalaen.
    Kilde: Energimærkning og boligøkonomien, Realkredit Danmark, juni 2021

    Læs hele analysen fra Realkredit Danmark her

    Kontakt:

    Talsperson – presseservice & analyse Henrik Hauthorn Jensen tlf.: 2043 3514 email: hehj@home.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/det-bliver-dyrere-at-holde-varmen-til-vinter?releaseId=13631990

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **