Pressemeddelelse fra DEO
På et punkt lignede år 2020 de fleste af de foregående år: Der blev sat en ny, global varmerekord. En række afgørende klimaforandringer, som de seneste års hedebølger i Sibirien, skovbrande i Australien og USA, destruktive atlantiske orkansæsoner samt storme og oversvømmelser i store dele af Asien, tyder på, at det ser alvorligt ud.
EU’s nye klimatilpasningsstrategi, der blev lanceret af Kommissionen den 24. februar 2021, sigter ikke mod at undgå klimaforandringerne, men på at ruste medlemslandene til bedre og hurtigere at tilpasse sig klimaforandringerne. Strategien baserer sig på tre tilgange: En smartere og klart vidensbaseret tilpasning, en mere systemisk tilpasning med naturbaserede løsninger og mere EU-støtte til lokale tilpasningshandlinger og en hurtigere tilpasning.
FN’s miljøorganisation UNEP fremhæver samme vigtighed i klimatilpasning i deres Adaption Gap Report 2020. Og FNs generealsekretær António Guterres understreger, at omkring halvdelen af den globale klimafinansiering skal afsættes til klimatilpasning, mens resten skal bruges til at reducere CO2-udledningen.
Strategien om klimatilpasning kommer, selvom Japan, Sydkorea og USA har meldt ud, at de, ligesom EU, vil være klimaneutrale i 2050, mens Kina, verdens største CO2-udleder, har lovet at være klimaneutralt i 2060.
Har vi tabt klimakampen? Handler det fra nu af ikke om at stoppe klimaforandringerne, men om at afværge dens konsekvenser? At købe gummibåde og bygge diger i stedet for at stoppe afsmeltningen ved polerne?
Vi inviterer centrale grønne aktører til debat om EU’s strategi. Er den ambitiøs nok? Skygger klimatilpasning for ambitiøse tiltag for at forhindre klimaforandringer? Er EU og resten af verden i 2050 klimaneutralt eller blot tilpasset de uundgåelige klimaforandringer? Disse spørgsmål danner udgangspunkt for en debat med Jarl Krausing, international chef i CONCITO, Claus Ekman, direktør i Rådet for Grøn Omstilling, og Theresa Scavenius, forsker i klimapolitik ved Aalborg Universitet og formand i det grønne parti Momentum.
Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Den foregår online mandag den 26. april 2021, 10.00-11.30.
Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre
. Så modtager du et link mandag morgen. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.For yderligere information kontakt:
Projektleder og analytiker Vibe Termansen
eller
Kontakt:
Seniorprojektleder og analytiker Vibe Termansen email: vibe@deo.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kan-klimaforandringerne-afvaerges-eller-ma-vi-blot-laere-at-tilpasse-os?releaseId=13619400
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **