PRM / Den danske model har inspireret EU’s nye plan for økologi

    Pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening

    Offentlige kantiner skal servere mere økologi, landmænd skal have rådgivning til at omlægge til økologisk drift, og der skal arbejdes intensivt med at sikre økologiens fortsatte troværdighed.

    Det er blot nogle af de initiativer, som EU-Kommissionen sætter i værk med sin udviklingsplan Organic Action Plan, der blev offentliggjort torsdag d. 25. marts. Initiativerne er stærkt inspireret af det udviklingsarbejde, som Danmark har gjort gennem de seneste 30 år.

    “Den danske model er båret af et tæt parløb mellem danske politikere, markedet, forskere og den danske økologisektor, anbefaler EU Kommissionen nu til de øvrige medlemslande. Det er med god grund. Vi har vist med eksemplets magt, at det virker,” siger Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening og henviser til at Danmark er langt med fx rådgivning om omlægning til landmænd, økologisk omstilling i offentlige køkkener, en troværdig mærkningsordning i form af det røde ø-mærke, og at økologiske fødevarer er tilgængelige for en bred forbrugergruppe i supermarkederne.

    Hele formålet med udviklingsplanen er at sætte et bæredygtigt skub på EU’s fødevaresystem, så det økologiske landbrugsareal i 2030 udgør 25 pct. Et mål, som kommissionen satte tilbage i maj 2020 i EU’s Grønne Pagt (Green Deal) og videreførte i sin Farm-to-Fork strategi, for at gøre EU til verdens første klimaneutrale kontinent med bl.a. økologien som redskab.

    Landbrugsstøtten skal i spil

    Og selvom Danmark er unionens frontløber, er der stadig meget at arbejde for, hvis vi skal nå i mål. Landbrugsstyrelsens seneste opgørelse over økologisk landbrugsareal i Danmark viser, at det kun er omkring 12 pct. af de danske marker, der dyrkes økologisk. Også selvom de danske forbrugere har et verdensmesterskab i økologisk forbrug.

    “EU’s udviklingsplan er et skridt på vejen og favner alle medlemslande, så det ikke kun er nogle få, som skal drive værket. Men skal vi for alvor rykke på at få et mere bæredygtigt fødevaresystem i Europa, er det nødvendigt at anvende EU’s landbrugsstøtte som incitament for landbruget,” siger Sybille Kyed.

    Økologisk Landsforening arbejder politisk for at bruge landbrugsstøtten til at belønne landmænd, der gør en målrettet indsats for biodiversitet, klima, dyrevelfærd og grundvandsbeskyttelse. Samtidig vil det ændre priskonkurrencen mellem økologiske fødevarer og ikke-økologiske fødevarer.

    “Hvis vi for alvor skal ændre fødevaresystemet i en mere bæredygtig retning, er det vigtigt at fastsætte varens sande pris, så de producenter, der bevarer natur, sænker klimabelastning og beskytter grundvandet i deres produktion, belønnes via landbrugsstøtten. Til gengæld skal de producenter, som ikke leverer på disse forhold, skæres i støtte. Det vil betyde, at de økologiske fødevarer kan ende med at blive de billigste, og at flere forbrugere derfor vælger økologien,” forklarer hun.

    Forhandlingerne om EU’s landbrugsstøtte-ordning, CAP, er i sin afsluttende fase og den næste CAP-periode forventes at åbne i 2023.

    FAKTA om EU Organic Action Plan

    EU’s udviklingsplan for økologi arbejder på tre ben:

  • Økologisk mad og produkter til alle: forbrug og troværdighed skal stimuleres gennem:
    • Markedsføring af EU’s økologi-mærke
    • Reduktion af moms på økologisk frugt og grønt
    • Markedsføring af økologiske kantiner/ offentlige køkkener og øget fokus på grøn omstilling i den offentlige sektor
    • Styrkede skoleordninger med mad og drikke
    • Styrkelse af forbrugertillid ved at bekæmpe fødevaresnyd
    • Forbedring af fødevarers sporbarhed
    • Initiativer i den private sektor
  • På vej mod 2030: Stimulering af omlægning og genindførelse af hele værdikæden gennem:
    • Opfordring til omlægning, investeringer og erfaringsudveksling med afsæt i CAP
    • Udvikle analyseværktøjer for den økologiske sektor
    • Bedre organisering af værdikæden
    • Styrkelse af lokal forarbejdning og forsyning
    • Styrket udbud af økologisk foder inkl. nødvendige vitaminer
    • Styrkelse af økologisk akvakultur
  • Gå forrest med et godt eksempel: Forbedre økologisk landbrugs mulighed for at bidrage til bæredygtighed gennem:
    • Reducering af kulstofudledning
    • Forbedring af genetisk biodiversitet
    • Udvikling af alternative plantebeskyttelsesmetoder
    • Bedre udnyttelse af ressourcer

    Link: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/ip_21_1275

    Kontakt:

    Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening
    Telefon: 24 65 23 92 Mail: sk@okologi.dk

    Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
    Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/den-danske-model-har-inspireret-eus-nye-plan-for-okologi?releaseId=13618579

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **