PRM / 13.314 kvote 2-ansøgninger til VIAs uddannelser

    Pressemeddelelse fra VIA University College

    Af journalist Kiri Kesby, kike@via.dk

    Der var i dag – den 15. marts kl. 12.00 – ansøgningsfrist til de videregående uddannelser gennem kvote 2.

    VIA University College har i år modtaget i alt 13.314 kvote 2-ansøgninger til sine 42 forskellige uddannelser i Region Midtjylland. Det er 1.011 flere end i fjor svarende til en stigning på 8,2 procent.

    En ekstra stor stigning i kvote 2-søgningen oplever VIAs internetbaserede uddannelser – formentlig fordi corona har gjort flere fortrolige med det virtuelle.

    Eksempelvis har VIAs netbaserede uddannelse til lærer i år modtaget 30,6 procent flere kvote 2-ansøgninger end i fjor, ligesom VIAs netbaserede pædagoguddannelse oplever en stigning på 33,3 procent. VIAs netbaserede uddannelse til socialrådgiver kan notere en 22,0 procents øget kvote 2-søgning, og den online udgave af uddannelsen til sygeplejerske har fået 21,4 procent flere førsteprioriteringsansøgninger i år sammenlignet med sidste år.

    Pæn søgning til nye uddannelser

    VIA oplever også i år en fremgang i søgningen til sin palet af ingeniøruddannelser. I alt er der modtaget 1.039 kvote 2-ansøgninger til VIAs ingeniøruddannelser, hvilket er 4,4 procent flere end i 2020.

    Positivt ser det tillige ud for VIAs to nye uddannelser, der går i luften efter sommerferien.

    Konkret har den nye uddannelse til sundhedsadministrativ koordinator, der afløser den tidligere uddannelse til lægesekretær og får til huse hos VIA i Aarhus, modtaget 99 kvote 2-ansøgninger. Og uddannelsen til professionsbachelor i skat, der åbner på Campus Randers efter sommerferien, har fået 19 kvote 2-ansøgninger.

    Behov for flere velfærdsuddannede

    Prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIAs uddannelser, glæder sig over, at der trods corona-situationen igen i år er en pæn søgning til VIAs uddannelser.

    “Vi håber selvfølgelig, at vores nuværende studerende meget snart får lov til at møde ind igen fysisk efter lang tids onlineundervisning på grund af corona, og at alle de studerende, der starter i VIA efter sommerferien, må få fysisk undervisning på vores campusser,” siger Gitte Sommer Harrits.

    Hun krydser desuden fingre for, at der kommer langt flere ansøgninger til de store velfærdsuddannelser gennem kvote 1 til sommer.

    “Det er en alvorlig samfundsudfordring og en decideret tikkende bombe, at der ikke er endnu flere, der søger ind på velfærdsuddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver, for samfundet har brug for flere. Og situationen bliver endnu værre i de kommende år med de faldende ungdomsårgange samtidig med langt flere småbørn og ældre. Derfor håber vi på professionshøjskolerne meget, at der kommer langt flere ansøgninger til velfærdsuddannelserne gennem kvote 1 til sommer, og at der nu vil blive gjort en målrettet indsats politisk for at håndtere udfordringen,” siger Gitte Sommer Harrits.

    VIA har uddannelser i 11 byer

    Konkret anbefaler professionshøjskolerne politikerne at udnytte det potentiale, der ligger i at få flere unge til at tage en ungdomsuddannelse og dermed få kompetencerne til at tage en videregående uddannelse. I dag er der i Danmark 50.000 unge, der hverken er i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse og heller ikke er i job.

    I den forbindelse betoner Gitte Sommer Harrits, at professionshøjskolerne landet over gør en målrettet indsats for at sikre, at velfærdsuddannelserne bliver udbudt i alle dele af landet – både i og uden for de største byer. Således kan man i dag læse til pædagog og til sygeplejerske i 23 forskellige byer og til lærer i 17 forskellige byer.

    VIA udbyder selv uddannelser i 11 forskellige byer fordelt over hele Region Midtjylland.

    Først endeligt overblik i juli

    VIA optager flest studerende (gennemsnitligt 64 procent) gennem kvote 1, hvor der først er ansøgningsfrist den 5. juli. Det er derfor først til sommer, at VIA får overblik over årets samlede antal ansøgninger.

    Traditionelt modtager VIA samlet set væsentligt flere ansøgninger, end der er studiepladser til, og Gitte Sommer Harrits forventer, at der igen i år bliver fyldt op på langt hovedparten af VIAs uddannelser.

    Ansøgerne gennem både kvote 1 og 2 får besked den 28. juli, om de er optaget på en ønsket videregående uddannelse eller ej.

    Pressekontakt for yderligere oplysninger:

    Prorektor Gitte Sommer Harrits
    VIA University College
    T: 87 55 18 76
    E: gish@via.dk

    Journalist Kiri Kesby
    VIAs kommunikationsafdeling
    T: 87 55 14 61
    E: kike@via.dk

    Se også www.via.dk

    Fakta om kvote 2

    I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de videregående uddannelser, de har søgt ind på.

    Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00.

    Ansøgningsfristen gennem kvote 1 er 5. juli kl. 12.00. I kvote 1 bliver ansøgerne alene vurderet og optaget på uddannelser på basis af deres karaktergennemsnit fra gymnasiet.

    Både kvote 2- og kvote 1-ansøgerne får den 28. juli 2021 besked på, om de er blevet optaget på en søgt videregående uddannelse.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/13314-kvote-2-ansogninger-til-vias-uddannelser?releaseId=13616442

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **