PRM / Får BlackRock lov til at skrive EU’s regler for grøn finans?

  Pressemeddelelse fra DEO

  Folk i EU-systemet har i en årrække arbejdet med at finde modeller for en såkaldt grøn taksonomi for finansverdenen. Det skal være et sæt af regler, der gør det muligt nemt og entydigt at skelne mellem bæredygtige og ikke-bæredygtige investeringer. Den skelnen er afgørende for at sikre, at der flyder penge til reelt grønne projekter.

  EU-Kommissionen har kun 15 personer ansat til at arbejde på de hyperkomplekse regler, der kan få afgørende indflydelse på investeringsvilkår ikke bare i Europa, men i hele verden. Derfor er den vigtige opgave med at undersøge konkrete værktøjer og vurdere fordele og ulemper blevet sendt i udbud.

  Vinderen af udbuddet blev investeringsgiganten BlackRock, der ejer markante aktieposter i en lang række europæiske banker og finansinstitutioner. Herunder i Nordea.

  Når Kommissionen skal fremsætte sit lovforslag vil en væsentlig del af arbejdet altså være lavet af en virksomhed, der kan hævdes at have milliarder på spil i den sektor, som lovgivningen skal regulere. Er der grund til at frygte interessekonflikter - og kan BlackRocks eventuelle interesse påvirke lovgivningen i sidste ende? Disse spørgsmål former udgangspunkt for en debat med Kenneth Haar, researcher i organisationen Corporate Europe Observatory, der overvåger lobbyisme i EU og sætter kritisk fokus på erhvervslivets indflydelse. I november 2020 var han forfatter på rapporten "The BlackRock Model".

  Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) i samarbejde med AOF Næstved og Susålandet. Den foregår online torsdag den 11. februar 2021, 15.00-16.00.

  Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link i løbet af torsdag formiddag. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.

  For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:

  Sekretariatsleder og chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen

  61 27 72 56 eller rasmus@deo.dk

  Kontakt:

  Chefanalytiker og sekretariatsleder Rasmus Nørlem Sørensen tlf.: +45 61 27 72 56 email: rasmus@deo.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/far-blackrock-lov-til-at-skrive-eus-regler-for-gron-finans?releaseId=13611345

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **