PRM / Furesøs bygninger bliver mere energieffektive

    Pressemeddelelse fra Furesø Kommune

    Et bedre indeklima går hånd i hånd med bæredygtige renoveringer i en række af Furesø Kommunes bygninger, som i 2019 og 2020 er blevet renoveret med fokus på energioptimering. Derfor er det ikke blot en god nyhed for det kommunale CO2-regnskab og kommunens økonomi, men også for brugerne af bygningerne, at de 57 energiprojekter nu er ved at være afsluttet.

    En del af projekterne er oven i købet afsluttet tidligere end planlagt, efter at regeringen i foråret gav kommunerne mulighed for at fremrykke projekter for at hjælpe med at holde samfundet i gang under coronakrisen. Med en investering på 84 millioner kroner får bygningerne et kvalitetsløft samtidig med, at de bliver mere bæredygtige og energieffektive.

    “I Furesø arbejder vi målrettet på en grøn omstilling, hvor vi som kommune udleder markant mindre CO2 i 2030. Vi tænker gode energiløsninger ind, når vi holder kommunens bygninger ved lige, så vi får flere bæredygtige bygninger, som bruger mindre energi og som er bedre at opholde sig i,” siger Lene Munch-Petersen (A) formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling.

    Øjvind Vilsholm (Ø), næstformand i udvalget, glæder sig over, at det med enkelte undtagelser ser ud til, at de 57 projekter kan være afsluttet inden årsskiftet.

    “Når de mange projekter på en række af vores skoler, daginstitutioner og idrætshaller er afsluttet med fuld effekt, vil kommunen udlede 725 tons mindre CO2 og spare 2,6 millioner kroner årligt på el- og varmeregningen. Det er virkelig et godt skridt på vejen til den grønne omstilling. 725 tons svarer til udledningen fra ca. 200 parcelhuse opvarmet med naturgas. Samtidig forventer vi, at indeklimaet bliver bedre for borgere og medarbejdere, der benytter bygningerne, så der er rigtig meget at glæde sig over,” konstaterer han.

    Mere solcelleenergi og mindre træk

    I 15 projekter forbedres klimaskærmen – tag, facade, vinduer og døre – samtidig med, at der tænkes energi ind. For eksempel ved at skifte ældre vinduer på Børnehuset Kirke Værløse, Solvangskolen og Farum Kulturhus til nogle mere energirigtige af slagsen. Det mindsker bygningernes varmetab og giver mindre træk ved vinduerne til glæde for brugerne af husene.

    Farum Svømmehal er en historie for sig selv. Her er taget efterisoleret og udskiftet, og nu bygges der et stort solcelleanlæg ind i taget. Anlægget producerer energi til svømmehallens energikrævende ventilationsanlæg, filtre og pumper. Med dette anlæg fordobler kommunen solcelleenergien – fra 140 til knap 300 kW – hvilket svarer til den kapacitet ca. 65 parcelhus-solcelleanlæg kan producere.

    Bedre lys og mere jævn varme

    I 32 projekter er teknikken i bygningerne forbedret og opdateret, så der er mindre risiko for driftsforstyrrelser og -nedbrud. I en række daginstitutioner renoveres varmecentraler, så varmen udnyttes bedre og der opnås en bedre komfort til gavn for brugerne. Børnehuset Åkanden får en energieffektiv varmepumpe som fuld erstatning for et gammelt gasfyr, hvilket sammen med andre energirenoveringer mindsker CO2-udledningen markant. Faktisk hele 80 procent fra 2018 til 2021, hvor der er fuld effekt af den gennemgribende energirenovering af Åkanden.

    Farum Arena, Farum Kulturhus, Solvangskolen, Lille Værløse Skole, Søndersøskolen og Søndersø Børnehus er nogle af de steder, hvor brugerne får bedre lys og el-regningen bliver mindre. Her udskiftes det gamle energislugende lys med højeffektivt LED-lys.

    ….

    CASE:

    Solskin over svømmehal bliver guld værd

    Taget på Farum Svømmehal er nedslidt og bygningerne sluger meget energi. Derfor har Furesø Kommune igangsat er stort projekt, hvor der lægges et nyt tag med ekstra isolering indenunder og solceller udenpå.

    Med sin store, sydvendte tagflade med en hældning på 30 grader er Farum Svømmehal oplagt at etablere solceller på. Ikke mindst nu, hvor tagkonstruktionen samtidig er blevet efterisoleret for at leve op til bygningsreglementets krav. Derfor er der store besparelser på både CO2-regnskabet og energiregningen i det renoveringsprojekt, som svømmehallen forventer at kunne afslutte omkring årsskiftet.

    Det fortæller Gitte Elefsen, der er centerchef i Furesø Kommunes Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg.

    “Solcelleanlægget vil ved fuld kraft levere 140 kilowatt bæredygtig og CO2-venlig elektricitet, som vi bruger til drift af svømmehallens krævende udstyr. Det er blandt andet ventilationsanlæg, pumper og filtre. Strømmen fra solcelleanlægget vil udover en mindre elregning give en CO2-besparelse på omkring 25 tons om året, og derfor er svømmehallen virkelig et flagskib blandt de 57 energirenoveringsprojekter, som vi har gennemført her i 2019 og 2020,” fortæller hun.

    I processen er dele af klimaskærmen som tag, facade og vinduer udskiftet. Dermed opnår svømmehallen en yderlige energibesparelse med nye elementer, der isolerer bedre end de eksisterende. Inde i den store svømmehal udskiftes en række kraftige projektører, som lyser svømmehallen op. De energikrævende lamper bliver udskiftet med nye, effektive LED-lamper, ligesom loftet over bassinet er blevet malet lysere for at reflektere lyset bedre. Med de nye projektører sparer svømmehallen hvert år cirka 40.000 kr. på elregningen.

    Endelig skal de to ventilationsanlæg, som sørger for udskiftning af luften og opvarmning af svømmehallen udskiftes. Anlæggene er 20 år gamle og lever ikke op til dagens standard for energieffektivitet. De to nye anlæg har – ud over elektronisk styrede ventilatorer – også varmegenvinding, så de indbyggede varmepumper genbruger varmen i den brugte luft, inden den sendes ud. Dette vil spare godt på fjernvarmeforbruget til opvarmning af svømmehallen og samtidig udnytte strømmen fra solcellerne i dagtimerne. Der forventes en økonomisk besparelse på ca. 200.000 kr. pr. år ved udskiftning af ventilationsanlæggene.

    Processen har været planlagt med tanke på at genere brugerne mindst muligt, fortæller Finn Thorsøe, der er leder af Furesøs svømmehaller.

    “Bortset fra lidt ændrede adgangsveje er min oplevelse, at projektet har kørt, uden at brugerne er blevet berørt synderligt af det. Så alt i alt er det ret fantastisk, at vi nu får et bedre indeklima og besparelser på både energi og driftsbudgetterne, så snart bygningen er indreguleret og solen skinner over Farum. Det glæder vi os til.”

    Kontakt:

    Kommunikation tlf.: 72354012 email: kommunikation@furesoe.dk

    Formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling; Medlem af Udvalg for byudvikling og bolig; Medlem af Udvalg for dagtilbud og familier Lene Munch-Petersen (A) email: lmp@furesoe.dk

    Medlem af Økonomiudvalget; Medlem af Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling; Medlem af Udvalg for dagtilbud og familier Øjvind Vilsholm (Ø) email: oev@furesoe.dk

    Centerchef Gitte Elefsen, Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg, e-mail: gief@fuesoe.dk eller telefon: 7216 5250.

    Afdelingsleder Erik Justesen, Udvikling og Byggeri, Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg, mail: eju1@furesoe.dk eller telefon: 7216 5338.

    Finn Thorsøe, områdeleder Svømmehaller, Furesø Kommune, tlf. 72164134

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/furesos-bygninger-bliver-mere-energieffektive?releaseId=13606924

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **