PRM / Nyt værktøj til hurtig og effektiv bekæmpelse af olieudslip på havet

    Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences

    Værktøjet EOS (Environment & Oil Spill Response) kan understøtte beslutninger om, hvorvidt forskellige oliespildsbekæmpelsesmetoder skal medtages i nationale beredskabsplaner for olieudslip. Disse metoder omfatter, udover mekanisk opsamling, afbrænding af olien på havoverfladen (in situ burning) og kemisk dispergering.

    Selvom værktøjet er udviklet med fokus på Arktis, kan det anvendes overalt i verden, hvor der kan være risiko for olieudslip.

    Interaktivt regneark og manual online
    EOS-værktøjet består af et interaktivt regneark og en vejledning, hvor man føres igennem EOS analysen. Både EOS-værktøj og manual kan downloades gratis fra Aarhus Universitets EOS-websted. På samme side er det også muligt at kontakte og give feedback til forskerne bag beredskabsværktøjet.

    Resultaterne fra EOS-analysen kan indgå i international koordinering af oliespildsberedskab, hvor der er risiko for at oliespild kan overskride landegrænser. De kan også fungere som udgangspunkt til at træffe beslutninger om kapacitetsopbygning og ekspertise vedrørende oliespildsberedskab.

    Ud over koordinering af oliespildsberedskab er det også muligt, at bruge EOS-værktøjet i forbindelse med specifikke aktiviteter, så som olieboringer og olieudvindingsaktiviteter, til f.eks. beredskabsplanlægning, risikovurderinger og identifikation af videnshuller.

    EOS-værktøjet til oliespildberedskab fuldender arbejdet i det EU-finansierede GRACE-projekt
    EOS-værktøjet er blevet udviklet inden for rammerne af GRACE-projektet, som blev finansieret gennem EU’s Horizon 2020-rammeprogram og koordineret af det finske miljøinstitut SYKE. Aarhus Universitet i Danmark var ansvarlig for udviklingen af EOS-værktøjet.

    GRACE-projektet – om integration af forskellige oliespildsbekæmpelsesmetoder og deres miljøpåvirkninger – blev gennemført i årene fra 2016 til 2019 og fokuserede på at udvikle, sammenligne og evaluere effektiviteten og miljøpåvirkningen af forskellige typer oliespildsbekæmpelsesmetoder i koldt klima. EU-projektet udviklede også metoder til real-time detektering af olieudslip under vand. Læs mere på projektets hjemmeside.

    Kontakt:

    Susse Wegeberg, ekspert på EOS-værktøj, tlf. +45 30 183 118, Institut for Biovidenskab, Aarhus Universitet, Roskilde, Danmark, sw@bios.au.dk

    Kirsten Jørgensen, koordinator for GRACE-projektet, det finske miljøinstitut SYKE, tlf. +358 295 251 245, fornavn.efternamn@ymparisto.fi

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nyt-vaerktoj-til-hurtig-og-effektiv-bekaempelse-af-olieudslip-pa-havet?releaseId=13602255

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **