PRM / Verdens første studenterdrevne innovationshus er dansk

    Pressemeddelelse fra Station – A Student Innovation House

    I hjertet af Frederiksberg rager den gamle politistations høje gavl op og snart vil de 3200 kvm. pumpe studerendes innovationskraft ud i samfundet. Det har været en rejse, der startede da fem CBS-studerende, ville skabe et hus, der skulle forandre verden. Tidligt i processen, var der et bestyrelsesmedlem i en af fondene, der sagde til de fem medstiftere “At se jer prøve at stable det her på benene, er som at se en humlebi prøve at komme op at flyve.” Et citat som medstifter og direktør, Maria Flora Andersen har taget til sig “Studerende bliver ofte set som pupper: nogen, der ikke er flyvefærdige. Men netop fordi studerende ikke er “færdige”, ikke presset ned i siloer, har de et helt unikt potentiale for at tænke på tværs” siger Maria Flora og fortsætter med en klar forventning til huset: “Det handler om et opgør med silotankegangen: vi vil have studerende fra alle videregående uddannelser til at arbejde sammen på kryds og tværs. Vi har brug for hinandens forskellige kompetencer og fagligheder. Det er hele forudsætningen for innovation. Også når vi som færdige kandidater kommer ud på arbejdsmarkedet.”

    Transformation og medejerskab

    Næstefter ‘corona’, er transformation årets ord. Og det går som fod i hose hos Station, hvis hovedbudskab er en gennemgribende ændring i opfattelsen af hvad det vil sige at være studerende. “Der er en grundlæggende forventning til de studerende om, at når de rejser sig fra skolebænken skal de fortsætte studierne på slagbænken derhjemme. Men hvor går de studerende hen, hvis de rent faktisk vil bruge deres viden til at skabe værdi der går udover forelæsningslokalerne?” Spørger Maria Flora Andersen, og fortsætter “Den tanke vakte interesse hos fondene. At vi studerende skulle have et sted, hvor vi kan møde hinanden, afprøve, teste og eksekvere på vores idéer”.

    Innovativ arkitektur

    Spørger man arkitekterne, Bertelsen & Scheving, der har stået for den gennemgribende transformation og renovering af den 3200 kvm. store bygning, så indbyder huset til innovation og forandring “Huset var præget af små lukkede rum, celler og brede gange. Vi har især fokuseret på at åbne op og skabe nye sammenhænge, samtidig med at det bevaringsværdige hus’ arkitektur blev respekteret”, fortæller arkitekt Jens Bertelsen og fortsætter “De unge ønskede åbne rum, der fremmer ABA (activity based work) såsom “studielejligheden”, produktionslokalet, tegnestuen, et green room med alskens planter, caféen, konferencelokalet, atriummet, der står som husets rygrad og samlingspunkt samt den 400kvm. store baggård”.

    Mere action i uddannelsessystemet

    For direktør Maria Flora Andersen er det vigtigt, at der er blevet skabt nogle rammer, hvor det tværdisciplinære samarbejde kan få lov at blomstre “Den måde uddannelsessystemet er fragmenteret på i de nordiske lande, gør at vi som studerende ender i isolerede siloer, hvor vi arbejder sammen med studerende, der kan præcis det samme som os selv. Det er spild af potentiale, hvis vi skal sidde 5 år i en position som “uvidende” studerende og høre på den “alvidende” forelæser. Vi skal have noget action ind i uddannelsessystemet”, siger Maria Flora og konkluderer “Det er derfor Station er sat i verden: så vi studerende har et sted hvor vores skaberkraft kan få luft under vingerne og komme til gavn for resten af samfundet”.

    Fonde støtter op om innovation

    Station – A Student Innovation House er blevet virkeliggjort ved både økonomisk støtte og sparring fra VILLUM Fonden, Nordea-fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Frederiksberg Fonden og Weimann Fonden, der alle ser frem til de forandringer og ideer, Station vil bringe med sig:

    Henrik Lehmann Andersen, direktør i hos Nordea-fonden har følgende kommentar til åbningen: “Vi håber, at Station vil blive stedet hvor mødet mellem mennesker opstår, hvor nye fællesskaber udvikles, vanetænkning udfordres og innovative idéer gøres til virkelighed. Således er projektet meget mere end fortællingen om et hus og nogle studerende – det er fortællingen om samspillet mellem tværfaglig læring, fællesskab og samfundet.”

    Lars Hansen, Direktør hos VILLUM FONDEN har også et klart håb for det studenterdrevne innovationshus:

    “VILLUM FONDEN er grundlagt på resultaterne af gode ideer og engagement. Præcis det håber vi, at det studenterdrevne innovationshus kommer til at sprudle af. Danske og udenlandske studerende skal udveksle viden på tværs af studieretninger og få deres ideer ud i verden.”

    Tuborgfondet har støttet de studerendes arbejde med at bygge hele organisationen op. Peter Giacomello, Sekretariatschef hos Tuborgfondet istemmer sig koret af bidragsydere: “Vi håber, at Station bliver et sted, hvor unge mødes og finder sammen i nye fællesskaber og hvor unge bliver inspireret, får gode idéer og skaber noget sammen”.

    Fakta:

    • Bygherre: Foreningen for Student and Innovation House og CBS
    • Størrelse: 3,200 m2 (3,700 m2 med gården)
    • Mere end 300 studerende har været involveret i design- og udviklingsfasen af Station
    • De studerende har allerede afholdt mere end 500 arrangementer, workshops og hackathons som over 2500 studerende har deltaget i.
    • Der var indsatte i politistationen frem til 2009.
    • Det var ansatte i politistationen frem til 2012.

    Totalrådgiver: Bertelsen & Scheving Arkitekter

    Totalrådgivere for transformation både den indre og ydre del af bygningen fra politistation til et aktivt studenterdrevet innovationshus. Bertelsen og Scheving Arkitekter har haft det overordnede ansvar for designet af bygningen, farve- og materialevalg, har udviklet alle nye bygningsdele bl.a trapper, vindfang, karnapper m.v. Samtidig har de været ansvarlige for al dialog med studerende, myndigheder mv.

    Underrådgiverer:

    3XN/GXN: Adfærdsdesign, organisering og facilitering af co-creation proces, nye materialer og teknologi, bæredygtighedskoncept, design af faste møbler, design og indretning af 3. sal, medvirken til designmanual (sammen med Bertelsen & Scheving Arkitekter og ArGency)

    ArGency: Konceptuel ideudvikling og realisering, programmatisk bygningstransformation co-working spaces, design til fleksibilitet og adapatibilitet.

    Kontakt:

    Pressekontakt:
    Mathias Nyborg
    mathias.a@station.dk
    Tlf.: 29 64 2365

    Direktør, Maria Flora Andersen
    mariaflora@station.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/verdens-forste-studenterdrevne-innovationshus-er-dansk?releaseId=13601791

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **