PRM / Danmarks flotteste køkkenhave

    Pressemeddelelse fra OKNygaard A/S

    Siden foråret 2019 har OKNygaard omhyggeligt arbejdet med at genanlægge “Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot”.

    “Vi er stolte over at have været en del af projektet med at genskabe “Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot”. Det er den type projekt, der kun kommer én gang. Det har været utrolig spændende at få mulighed for at anlægge en køkkenhave i den størrelse og med de metoder, vi har brugt her,” udtaler Martin Weber Gildberg Hansen, der er formand hos OKNygaard og har været ledende på projektet.

    En helt ny have

    Den gamle køkkenhave, der engang havde fyldt hele arealet, var skrumpet ind, og resten var blevet til græsplæne. Alt skulle fjernes, så en ny køkkenhave kunne blive anlagt. Som Danmarks ledende anlægsgartner arbejder OKNygaard dagligt med alle typer af grønne områder lige fra parker til køkkenhaver.

    Martin Weber Gildberg Hansen giver her fem grundlæggende trin til den økologiske køkkenhave, uanset størrelse.

    Sådan gør man:

    Første opgave består i at fjerne de eksisterende øverste lag muldjord. Der blev oprettet tre mulddepoter, hvor den afgravede jord blev opbevaret, så den kunne genbruges til jordforbedring i den færdige køkkenhave. Muldjorden blev sorteret efter jordkvalitet, så den var optimal til de forskellige dele af haven, hvor den skulle benyttes; hhv. i grøntsagsbedene, rundt om bærbuske og træer og under de nye græsarealer.

    En økologisk have

    Den nye køkkenhave skal dyrkes økologisk, og dette skulle der tages højde for under anlægsprocessen.

    Alle bede er blevet anlagt med kanter eller sider af robinietræ, som er særlig hårdført og derfor ikke behøver imprægnering.

    Alle frø, der er udsået i køkkenhaven, er økologiske, lige fra grøntsagerne over træerne og til græsset, der efterfølgende er sået ud.

    Endelig er der anlagt grusstier og espalierer af frugttræer, naturligvis med gråstenæbler. Og som prikkerne over i’et er der plantet ribs, blåbær og hindbær.

    På larvefødder

    Gennem projektet har der været flere restriktioner i forhold til, hvilke maskiner der måtte køre hvor, og hvornår fx at alle maskiner skulle være på larvefødder. Dette har været for at sikre, at jordbunden ikke blev beskadiget af anlægsarbejdet. Af samme grund har det ikke været tilladt at arbejde på projektet hen over vinteren. OKNygaard har derfor kun arbejdet på projektet i foråret 2019 og foråret 2020.

    Der blev udlagt 3-400 jernplader for at beskytte råjorden. Disse udgjorde faste indgangsveje til bedene.

    “De beskyttende foranstaltninger ved projektet gjorde, at der efterfølgende ikke var brug for efterbehandling eller grubning af jorden. Det er ellers noget, vi ofte oplever ved anlægsprojekter, hvor de store maskiner har kørt og presset jorden sammen,” fortæller formand Martin Weber Gildberg Hansen.

    Vanding og dræn

    For at gøre pasningen af planterne lettere og sikre optimale vækstbetingelser er der blevet anlagt et nyt vandingsanlæg. Anlægget styres via en app fra mobil eller tablet og sørger for individuel vanding af alle bede.

    Dræning og anlæg af nye kloaker har været nødvendigt for at undgå oversvømmelse af haven. Grundvandet under området, hvor køkkenhaven er anlagt, står meget højt, og jordbunden under muldlaget er meget leret; derfor er der behov for dræning.

    Fakta:

    Bygherre og projektering af Den Kongelige Køkkenhave: Slots- og Kulturstyrelsen.
    Entreprenør: OKNygaard A/S.
    Anlægsperiode: Foråret 2019 og foråret 2020.
    Køkkenhavens areal: 7.500 kvadratmeter.

    Åbningstider:
    Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot åbner for offentligheden lørdag den 25. juli, 2020. I juli og august måned er der åbent alle ugens dage fra kl. 11.00 til 17.00, mens haven i september måned er åben torsdag til søndag i samme tidsrum. Haven lukker for besøg ved udgangen af september.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danmarks-flotteste-kokkenhave?releaseId=13599019

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **