PRM / Kursus til førstegangsforældre på Frederiksberg virker positivt på parforholdet

    Pressemeddelelse fra VIVE

    Det kan være godt for parfoldet, hvis man som kommende og nybagte forældre deltager i et kursus for førstegangsforældre. Det er en af konklusionerne i VIVEs evaluering af kurset “Dit første barn”, som Frederiksberg Kommune har tilbudt i perioden 2016-2019.

    Evalueringen bygger på et lodtrækningsforsøg, hvor to tredjedele af de deltagende forældre blev tildelt kurset, mens den sidste tredjedel fungerede som kontrolgruppe.

    Evalueringen konkluderer blandt andet, at de mødre, som har gennemført kurset, er mere tilfredse i parforholdet end kontrolgruppen 10 måneder efter barnets fødsel. Samtidig siger mødrene, at de modtager mere opmærksomhed fra deres partner, og at forældresamarbejdet er bedre.

    Stor effekt på mødre

    “Vi ser en positiv effekt af kurset på mødrene: Ud over et bedre parforhold rapporterer mødrene også, at de er mindre stressede end mødrene i kontrolgruppen, og de scorer lavere, når vi stiller dem spørgsmål om efterfødselsreaktioner”, siger seniorforsker Miriam Wüst, der står bag evalueringen.

    En opgørelse fra 2017 viser, at over halvdelen af landets kommuner tilbyder forældrekurser i stil med “Dit første barn”, og VIVEs evaluering er en af de første, som måler på, hvilken effekt disse kurser har for mødrene, deres partnere – og for børnene.

    Partneren deltager mere i barnets omsorg

    Et af de centrale mål med “Dit første barn”-kurset har været at øge inddragelsen af begge forældre. Det har man blandt andet gjort ved at invitere partneren med til alle kursusgange – også til dem, der ligger før fødslen, hvor det “klassiske tilbud” – fx hos jordemoderen – typisk ikke er særligt målrettet partneren. Resultatet er, at de partnere, der har deltaget i kurset, ifølge evalueringen er mere involverede i deres barn end partnere i kontrolgruppen, ligesom de også deltager i flere omsorgsopgaver.

    “Vi har i vores forskningsprojekt sat fokus på at samle data også for partneren – og ikke kun moren. Derfor kan vi se, at forældrekurset bidrager til at involvere begge forældre i omsorgen for barnet, og at effekten kan spores i den praktiske hverdag i familierne”, siger Miriam Wüst.

    Evalueringen en del af et større forskningsprojekt med titlen CRUNCH – Center for Research on Universal Child Policies. CRUNCH er et partnerskab mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Frederiksberg Kommune, Center for Børneliv og VIVE, og projektet undersøger betydningen af de danske universelle ordninger – såsom eksempelvis sundhedsplejerskeordningen – for sociale uligheder i løbet af livet. CRUNCH er finansieret af Innovationsfonden.

    Ingen målbar effekt på børnene

    Når det gælder børnene, er det derimod sværere at måle, hvilken betydning kurset har haft. Således kan evalueringen ikke måle nogen forskel i den sociale og følelsesmæssige udvikling mellem børn fra kontrolgruppen og børn, hvis forældre har deltaget i kurset.

    “Helt overordnet finder vi ikke nogen effekt hos børnene. Men undersøgelsen viser tydeligt, at man kan påvirke forældrenes roller og deres involvering i familien på et tidligt tidspunkt, og det betyder også, at kurserne har potentiale til at påvirke familien i en positiv retning på længere sigt. Så hvis effekterne holder ved, kan mødrenes og partneres oplevelse have betydning for fx stabilitet i familien – og det kan jo smitte af på barnet. Det vil være oplagt at undersøge i de kommende år”, lyder det fra Miriam Wüst.

    Læs mere og download rapporten på VIVEs hjemmeside

    Kontakt:

    Seniorforsker Miriam Wüst tlf.: 35321365 email: miw@vive.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kursus-til-forstegangsforaeldre-pa-frederiksberg-virker-positivt-pa-parforholdet?releaseId=13593018

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **