PRM / Finanslovsaftalen er et vigtigt signal om opbakning til folkeskolen

    Pressemeddelelse fra Danmarks Lærerforening

    “Det løft af folkeskolen, som regeringen lægger op til i finanslovsaftalen, genopretter ikke mange års reduktion af lærerstillinger i den kommunale folkeskole. Men det, at politikerne på finansloven prioriterer flere lærere i folkeskolen, er et vigtigt signal fra Christiansborg i forhold til den politiske målsætning om, at lærerne skal kunne give alle elever en undervisning af høj kvalitet”, siger Anders Bondo Christensen.

    Partierne er enige om, at afsætte 275 mio. kr. i 2020 stigende til ca. 800 mio. kr. i 2023. Det giver kommunerne mulighed for at ansætte flere lærere allerede i 2020, og derudover kan der ansættes flere lærere fra de midler, der afsættes til at styrke den understøttende undervisning.

    “Aftalen åbner muligheden for, at kommunerne kan ansætte flere lærere. Ikke nok i forhold til den massive reduktion, der er sket gennem de seneste 10 år – men det er en start. Der er nedlagt mere end 9700 over de seneste ti år, så det er klart, at denne finanslovsaftale ikke kan stå alene. Derfor er det helt afgørende, at den økonomi, der er afsat på finansloven, følges op i økonomiaftaler og de kommende års finanslove, og ikke mindst at kommunerne er deres ansvar bevidst” siger Anders Bondo Christensen.

    I Finanslovsaftalen fremgår det, at det økonomiske løft af folkeskolen bliver indfaset frem til 2023 og ikke allerede fra næste skoleår, som Radikale, SF og Enhedslisten ellers krævede under forhandlingerne.

    “Det er klart, at vi hellere havde set en finanslov, der med et højere tempo kunne håndtere manglen på lærere i folkeskolen. Det har politikerne ikke kunnet nå til enighed om, men jeg mener, at den aftale, der er indgået, uden tvivl anerkender, at der kraftigt behov for flere ressourcer til at ansætte flere lærere i folkeskolen. Den nedadgående kurve må og skal knækkes”, siger Anders Bondo Christensen.

    Siden 2009 har kommunerne nedlagt 18 procent af lærerstillingerne. I samme periode er elevtallet “kun” faldet otte procent. Derfor er det helt afgørende, at de penge, der er afsat til folkeskolen i finansloven, bliver brugt til at genoprette nogle af de tabte lærerstillinger.

    “Jeg er slet ikke i tvivl om, at folkeskolens fremtid ligger regeringen og dens støttepartier på sinde. Derfor er det positivt, at regeringen nu følger de flotte hensigtserklæringer om at løfte folkeskolen op med reel handling. Det er et første skridt i retning af at vende udviklingen på folkeskoleområdet, så folkeskolen stadig er forældrenes og lærernes førstevalg. Og så ser jeg frem til et forstærket samarbejde om at sikre folkeskolen de nødvendige rammer og ressourcer, så lærerne kan give alle elever en undervisning af høj kvalitet, som det er formuleret i Retfærdig Retning for Danmark”, siger Anders Bondo Christensen.

    “Jeg vil i øvrigt gerne kvittere for, at regeringen og støttepartierne har lavet en aftale, der generelt har fokus på uddannelse og velfærd”, siger Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen.

    Læs hele finanslovsaftalen på Finansministeriets hjemmeside her.

    Yderligere kommentarer:

    Anders Bondo Christensen, formand i Danmarks Lærerforening, telefon 21646293

    Jens Dissing Munk, pressechef i Danmarks Lærerforening, telefon 30178874

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/finanslovsaftalen-er-et-vigtigt-signal-om-opbakning-til-folkeskolen?releaseId=13584318