Hotellet på Costa del Langt-væk-hjemmefra må gerne kopiere dit pas

    Pressemeddelelse fra Deloitte

    København, 6. juli 2015

    “Jeg tager lige en kopi af dit pas”. Den besked møder mange ferieglade danskere, når de lige nu tjekker ind på hoteller rundt omkring i verden. Faktisk har hver tredje af os inden for de seneste to år oplevet, at receptionisten kopierede vores pas, viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Den praksis er ganske lovlig. Ikke desto mindre kan det godt betale sig at protestere.

    “Problemet med fotokopiering af pas gælder naturligvis ikke på de store, veldrevne hoteller, hvor der er styr på sikkerheden. Men står man pludselig på et mystisk, lille hotel uden for lands lov og ret, ville jeg tænke mig om en ekstra gang, inden jeg gav personalet lov til at kopiere mit pas,” siger partner i Deloitte Kim Schlyter, der til daglig rådgiver virksomheder om datasikkerhed.

    Hele 56 procent af danskerne tror, at fotokopieringen er ulovlig, men det er den ikke. Imidlertid pålægger EU-lovgivningen virksomhederne at opbevare data fortroligt og sikkert, hvilket ikke er tilfældet, hvis et pas for eksempel efterlades ulåst i hotelreceptionistens skuffe. Derfor giver det god mening at protestere, mener Kim Schlyter:

    “Typisk kræver det en del viljestyrke at stille spørgsmålstegn ved hotellets praksis. Måske har man heller ikke lyst til at miste sit værelse eller kaste sig ud i en større diskussion på et sprog, man ikke helt forstår. Derfor indvilger de fleste i at lade personalet kopiere passet, men det er absolut noget, jeg vil fraråde, hvis man ikke stoler på hotellets sikkerhed,” siger han.

    Med en kopi af et pas i hånden er der frit spil for cyberkriminelle, der er ude på at stjæle følsomme data.

    “Pas indeholder jo både navn og personnummer samt andre personlige data, som helst skulle forblive personlige. Hvis hotellet samtidig har dine kreditkortoplysninger liggende, hvad de jo typisk har, er der stort set frit spil for cyberkriminelle, der er ude på at stjæle din identitet,” siger Kim Schlyter.

    Med en ny databeskyttelsesforordning på vej har EU netop lagt op til, at reglerne for datahåndtering strammes betragteligt.

    Tallene er baseret på i alt 1007 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

    Kim Schlyter er partner i Deloitte og ekspert i data-, it- og cybersikkerhed.

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **