FBI ser omstridt laboratorieteori som bedste bud på coronaophav


  Arkivfoto

  Ifølge FBI’s direktør, Christopher Wray, peger det amerikanske forbundspolitis undersøgelser på, at et laboratorielæk er den mest sandsynlige forklaring på coronapandemien.

  Det siger Wray til Fox News.

  – FBI har i en del tid nu vurderet, at pandemiens oprindelse højst sandsynligt er en mulig laboratoriehændelse i Wuhan, siger Wray i interviewet.

  Hans udtalelser kommer, efter at The Wall Street Journal beskrev en klassificeret rapport fra det amerikanske energiministerium, som med “lav sikkerhed” kom frem til samme konklusion – altså at et læk fra et kinesisk laboratorie var den mest sandsynlige forklaring.

  FBI’s vurdering af sagen er langtfra en, som der er konsensus om i efterretningskredse eller blandt forskere. Det skriver det amerikanske medie NPR.

  Det er heller ikke en ny vurdering fra FBI. Men det er ifølge BBC den første offentlige bekræftelse af FBI’s tidligere klassificerede vurdering af pandemiens oprindelse.

  I alt er der otte amerikanske regeringsinstitutioner, som undersøger coronapandemiens oprindelse.

  Ifølge NPR hælder fire i retning af, at pandemien er opstået på naturlig vis. To af dem har ikke taget stilling. Ingen af dem er sikre i deres vurdering.

  Wrays offentlige vurdering kommer, på et tidspunkt hvor forholdet mellem USA og Kina er meget anspændt efter blandt andet nedskydningen af en kinesisk luftballon over amerikanske territorie.

  Generelt er den kinesiske storby Wuhan blevet anset for at være stedet, hvor coronapandemien begyndte i 2019.

  Flere har stillet spørgsmålet, om virusset kom fra dyr på et marked i byen, eller om det eventuelt stammede fra et laboratorie.

  Kinas udenrigsministerium henviste i forbindelse med Wall Street Journal-artiklen til en undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Den kaldte det “ekstremt usandsynligt”, at coronapandemien stammer fra et laboratorie. Det skriver Forbes.

  Talsperson fra udenrigsministeriet Mao Ning beskylder USA for at politisere pandemiens ophav.

  /ritzau/