Cybersikkerhedscenter: Kommuner og andre bør risikovurdere TikTok


    Arkivfoto

    Center for Cybersikkerhed (CFCS) anbefaler kommuner og andre offentlige og private organisationer at lave en risikovurdering af at bruge appen TikTok.

    Det skriver Center for Cybersikkerhed onsdag i en pressemeddelelse.

    Meldingen kommer, efter at centeret i sidste uge frarådede statslige ansatte at bruge det sociale medie på arbejdstelefoner.

    Det har fået flere både statslige og andre arbejdspladser til at forbyde eller fraråde brugen af TikTok på arbejdstelefoner og andre enheder, der relaterer sig til arbejdet.

    Der lyder dog ikke samme direkte opfordring til for eksempel kommuner og regioner om at fraråde TikTok.

    I stedet skriver Center for Cybersikkerhed:

    – For øvrige offentlige og private organisationer anbefaler CFCS, at eventuel anvendelse af TikTok på baggrund af en risikovurdering gøres til en del af organisationens informationssikkerhedspolitik, som bør kommunikeres til organisationens medarbejdere.

    Samtidig råder Center for Cybersikkerhed alle andre til at være “opmærksomme på, hvilke adgange en app beder om, og hvilke data den indsamler”.

    – Det er således et personligt valg, hvilke apps man ønsker at installere på sin private telefon.

    – Generelt anbefaler CFCS, at man ikke downloader og anvender apps fra leverandører, man ikke har tillid til, lyder det i pressemeddelelsen.

    Flere kommuner har allerede forbudt deres ansatte at bruge TikTok, efter at CFCS kom med sin anbefaling i sidste uge.

    TV 2 Kosmopol har talt med i alt syv kommuner i hovedstadsområdet, der har indført et forbud mod at bruge det sociale medie.

    Det drejer sig om Brøndby, Frederiksberg, Frederikssund, Glostrup, Hillerød, Rudersdal og Gladsaxe.

    Andre har ikke et forbud. Imens er kommunerne Halsnæs og Lyngby-Taarbæk ved at afklare, om TikTok skal forbydes for de ansatte.

    Også ansatte i Region Hovedstaden har onsdag fået besked på, at det ikke længere er tilladt at have TikTok på deres arbejdstelefoner. Det gælder alle lige fra sygeplejer til teknikere. Det skriver DR.

    TikTok er ejet af det kinesiske selskab Bytedance, som er mistænkt for at videregive oplysninger til styret i Beijing. Det har selskabet selv afvist.

    I stedet mener selskabet, at der er tale om “grundlæggende misforståelser”.

    Når Center for Cybersikkerhed fraråder statslige ansatte at bruge TikTok, er det, fordi centeret vurderer, at der er tale om en app, der “beder om meget vide rettigheder og adgange på enheden”.

    Informationerne, som appen indsamler, kan “potentielt anvendes til at udføre spionage mod brugeren”. Det skriver CFCS.

    Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvorfor Center for Cybersikkerhed fraråder statslige – men ikke andre offentlige arbejdspladser – at bruge TikTok. Ritzau forsøger at få det uddybet hos CFCS.

    /ritzau/