En pakke cigaretter bør koste 100 kroner


Arkivfoto


En pakke cigaretter skal koste 100 kroner.

Det mener seks ud af ti vælgere ifølge ny meningsmåling lavet for Kræftens Bekæmpelse.

– Hvis man virkelig ønsker at gøre noget ved rygning, og det ikke bare skal være gode hensigter, så skal prisen hæves, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Det er ikke ofte, vælgerne ønsker højere priser.

Men når det kommer til cigaretter, forholder det sig angiveligt anderledes.

Hele 62 pct. synes, at en pakke skal koste 100 kr. mod de 55-60 kr., der er prisen i dag. Kun 26 pct. er imod.

Tallene kommer fra en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse blandt godt 2000 repræsentativt udvalgte svarpersoner.

Hvorledes spørgsmålene blev stillet i undersøgelsen oplyses ikke i pressemeddelelsen fra Kræftens Bekæmpelse, hvor deres direktør konkluderer.

– Der er ingen tvivl om, at der i befolkningen er bred opbakning til at hæve prisen på cigaretter markant. Tallene viser, at holdningen på området rykker sig enormt hurtigt. For få år siden diskuterede man, om prisen skulle være 60 kr. – nu taler vi 100 kr., siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Blandt eksperter og forskere i tobaksforebyggelse er der enighed om, at markante prishop er et af de mest effektive værktøjer til at forebygge rygning blandt børn og unge og til at motivere til rygestop blandt dem, der allerede er begyndt at ryge.

I 2020 steg prisen på en pakke cigaretter fra 40 kr. til 55 kr. i gennemsnit. Samme år faldt andelen af rygere – især blandt yngre. I 2022 steg prisen med 5 kr., hvilket ikke var nok til at påvirke rygevanerne.

Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftsygdomme herunder lungekræft. Årligt dør næsten 16.000 mennesker i Danmark af rygning.