Iran straffer far og søn med fængsel for USA-samarbejde


Arkivfoto


En iransk domstol har tirsdag idømt en amerikansk forretningsmand og hans 80-årige far ti års fængsel hver.

De straffes for at have “samarbejdet med den fjendtlige amerikanske regering”, skriver det statskontrollerede nyhedsbureau Mizan Online.

Siamak Namazi, der arbejder som konsulent i internationale forhold og business, blev anholdt, da han ankom til Teheran for et år siden.

Han beskyldes for at have tætte forbindelser til den amerikanske efterretningstjeneste. Han har dobbelt statsborgerskab – iransk og amerikansk.

Faren Baquer Namazi, som har arbejdet for Unicef, blev tilbageholdt i februar, da han tog til Iran for at kræve sin søn fri.

Faren var guvernør i provinsen Khuzestan før den islamiske revolution i landet i 1979.

Ifølge Mizan er yderligere tre personer idømt straffe på ti års fængsel for deres forbindelser til USA.

Baquer Namazi har senest været leder af Hamyaran, som er en iransk paraplyorganisation for ngo’er.

Sønnen har senest arbejdet for et olieselskab i De Forenede Arabiske Emirater. Han har også været chef for et konsulentfirma i Iran.

Tidligere på året udvekslede USA og Iran fanger.

De iranske sikkerhedsmyndigheder frigav dengang fire fanger, der havde både iransk og udenlandsk statsborgerskab. Begrundelsen lød, at det skete af hensyn til landets “nationale interesser”.

Ifølge det iranske nyhedsbureau Irna løslod USA samtidig syv iranske statsborgere fra fængsler i landet.

Meldingerne fra den iranske hovedstad kommer, efter at Iran og seks stormagter tidligere på året indgik en atomaftale med Iran.

Den havde til formål at sikre, at det internationale samfund har kontrol over Irans atomprogram, så landet ikke udvikler atomvåben.

Til gengæld ophæves en stribe internationale sanktioner mod Iran.

/ritzau/