Politiet inddrog pas efter Syrien-snak i fitnesscenter


Arkivfoto


Det var en telefonsamtale i et fitnesscenter i Esbjerg, der var årsag til, at politiet i august tog passet fra en 32-årig mand fra Esbjerg.

En politiassistent fra Syd- og Sønderjyllands Politi havde været til træning, da han hørte 32-årige Martin tale i telefon i fitnesscentret.

– Jeg hører ham sige, at han ville lukke sin Facebook-profil, fordi han skulle til Tyrkiet og Syrien, forklarer politiassistenten i Retten i Esbjerg.

Han indberettede efterfølgende oplysningen til sin arbejdsgiver, der i forvejen var ved at efterforske sagen mod Martin.

Politiassistenten fortæller også, at han hørte Martin sige, at han havde skudt 14 personer i forbindelse med en tidligere rejse til Irak.

Oplysningerne om Syrien-planen fik Syd- og Sønderjyllands Politi til at inddrage den 32-åriges pas og give ham udrejseforbud.

Martin havde på daværende tidspunkt fortalt politiet, at han havde kæmpet sammen med de kurdiske peshmergastyrker mod Islamisk Stat i Irak i fire måneder i 2015.

Men han havde ingen planer om at tage afsted igen, havde han fortalt politiet.

Det fik i første omgang politiet til at lukke sagen.

Men de nye oplysninger fra politiassistenten i fitnesscentret fik politiet til at skifte mening og inddrage passet.

Martin afviser, at han havde planer om at rejse til Syrien.

– Jeg forstår ikke, hvor han har det fra. Jeg var ikke på vej væk. Jeg har en dejlig kæreste. Vi havde lige betalt indskud til en lejlighed og købt bil, har den 32-årige esbjergenser forklaret i retten.

Han afviser også, at han skulle have sagt, at han har skudt 14 personer.

– Jeg har sagt, at jeg har skudt efter 14 personer, siger Martin, der ikke ved, hvor mange af dem han har ramt.

Den 32-årige har indbragt politiets beslutning om at inddrage hans pas for retten.

Han afviser, at han har forbrudt sig mod dansk lov ved at have deltaget i kampen mod Islamisk Stat.

Han siger, at han udelukkende har kæmpet i Irak sammen med de kurdiske peshmergastyrker, som er med i den internationale koalition mod Islamisk Stat.

Det var ventet, at der ville falde afgørelse i sagen om en uge. Men dommer Henrik Tosti har besluttet, at der skal afholdes endnu et retsmøde.

Han ønsker en “autoritativ udtalelse” om de kurdiske peshmergastyrker.

Et nyt retsmøde er endnu ikke berammet.

/ritzau/