Fem mænd dømmes for dobbelt bandedrab i Kalundborg


  Gerningsstedet i Kalundborg den 17. november 2020.


  Fem mænd er skyldige i et dobbeltdrab i Kalundborg, der fandt sted den 17. november 2020. Det har Retten i Holbæk afgjort mandag.

  En sjette mand, der også var tiltalt i sagen, er blevet frifundet. Han forlod kort efter skyldkendelsen retsbygningen, der er lånte lokaler i et industrikvarter i Herfølge. De bliver brugt til sager med høj sikkerhed.

  Retten lægger især vægt på mændenes færden og brug af krypterede telefoner op til drabet. Her blev der blandt andet kort efter skyderiet på parkeringspladsen sendt beskeder, som beskrev drabene.

  – Dræbte tre, bror, vi har vores hævn, lød det blandt andet på en krypteret beskedtjeneste på en af de tiltaltes telefoner.

  Gerningsmændene skød tre mænd ved en bil. To døde, mens en tredje overlevede. De forurettede var ramt af adskillige skud i blandt andet bryst og hoved.

  Fire af de seks tiltalte mænd menes at have relation til den forbudte bandegruppering Loyal To Familia, LTF. Gruppen var i 2020 i konflikt med banden, der af politiet har fået navnet Sydkystgruppen.

  Dobbeltdrabet skete på parkeringspladsen foran et Meny-supermarked i Kalundborg. Og retten mener, at drabene blev udført som en hævnaktion for en kidnapning, der fandt sted et par uger før skyderiet.

  I forbindelse med skyderiet stjal gerningsmændene flere biler, der blev brugt til at fragte mændene fra Brøndby til Kalundborg og tilbage igen.

  Den ene – en Volkswagen Transporter – blev brugt til transporten af de fire, der skød. Bilen blev efterfølgende fundet udbrændt.

  En anden bil – en Audi – blev brugt til transporten fra yderkanten af Kalundborg og tilbage til Brøndby. Den havde fået norske nummerplader i forbindelse med drabet.

  Alle mændene har gennem hele sagen nægtet sig skyldige.

  Flere drab i forbindelse med bandekonflikter har tidligere udløst livstidsdomme på grund af dobbeltstraf. Og det er også den strafpåstand, anklager Thomas Rasmussen kommer med mandag.

  Han mener, at alle kriterier for skærpende omstændigheder er opfyldt. Det var en kynisk hævn i en verserende konflikt, fortæller han.

  Flere af dem er tidligere straffet, og man bragte andre i fare ved at skyde foran et supermarked klokken 18, hvor mange almindelige mennesker handler.

  – Vi har set videoen, og der er ikke tvivl om, at det var en ren likvidering, siger han med henvisning til en video optaget kort før drabene, som tidligere er blevet vist i retten.

  Foruden fængsel på livstid kræver anklagemyndigheden to af mændene udvist fra Danmark.

  Sagen er berammet til, at der falder dom onsdag, men dommen kan muligvis falde allerede senere mandag.

  /ritzau/