Milliardgæld til det offentlige skal ned med ny aftale


    Arkivfoto


    Et politisk flertal har indgået en aftale, som skal nedbringe danskernes gæld til det offentlige.

    Det skriver Jyllands-Posten, som er i besiddelse af aftaleteksten. Ritzau har ligeledes set aftaleudkastet.

    Skatteminister Jeppe Bruus (S) bekræfter over for Jyllands-Posten, at indholdet af udkastet stemmer overens med den endelige aftale.

    Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, De Radikale, Venstre og De Konservative. Den skal sikre, at eksempelvis gælden fra skattegæld og politibøder nedbringes.

    – Det handler først og fremmest om at knække gældskurven og sikre os, at flere danskere kommer af med deres gæld, siger Bruus til Jyllands-Posten.

    Omkring hver femte dansker har gæld til det offentlige. Det kan være i form af ubetalte skatter, bøder, underholdsbidrag og forsyningsafgifter.

    Den samlede gæld for borgere og virksomheder løb ved udgangen af 2021 op i 145 milliarder kroner. Men selve kursværdien, altså gældens reelle værdi baseret på skyldnernes betalingsevne, var på cirka 35 milliarder kroner.

    Aftalen blev indgået søndag, og den ventes præsenteret endeligt mandag.

    Konkret betyder aftalen, at Gældsstyrelsen får udvidede muligheder for at inddrage en del af gælden fra skyldneres lønudbetalinger. Det vil ske via et automatisk træk i lønindkomsten, før den udbetales. Det gælder også personer med de laveste indkomster.

    Gældsstyrelsen inddriver gæld på vegne af det offentlige. Og hidtil har ovenstående ikke været muligt for Gældsstyrelsen, kun på visse gældsposter.

    Regeringens støtteparti Enhedslisten er ikke med i aftale, da partiet mener, at det er forkert at tage penge fra mennesker, som næsten ingen har.

    – Der er også gode elementer i aftalen, men bundlinjen er, at man har valgt at tage penge fra over 100.000 mennesker i samfundet, som stort set intet har. Det er helt og aldeles forkert og hamrende asocialt, siger han skatteordfører Rune Lund (EL) til Jyllands-Posten.

    Med aftalen bliver inddrivelsesrenten nedsat med fire procentpoint. Det er en halvering i forhold til det gældende renteniveau. Det vil ifølge aftalen blandt andet gøre det nemmere for skyldnerne at blive gældfri.

    /ritzau/