Område på Mars opkaldes efter dansk forsker


Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.


Fysikeren Jens Martin Knudsen har spillet en hovedrolle i dansk Mars-forskning. Og nu æres han internationalt for sin indsats i udforskningen af den røde planet.

Et område på Mars bliver nemlig opkaldt efter den danske Mars-entusiast.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det oplyser Niels Bohr Institutet i en pressemeddelelse.

Det er den amerikanske rumadministration, Nasa, der har besluttet at opkalde en del af planeten efter Jens Martin Knudsen. Stedet får navnet Knudsen Ridge.

Jens Martin Knudsen levede fra 1930 til 2005 og blev uddannet fysiker på Niels Bohr Institutet i København.

Hans engagement i Mars-forskningen begyndte i 1970’erne.

Det røde støv på Mars fik ham dengang til at overveje, om der mon var vand på planeten. Her på Jorden er rødt støv nemlig skabt, ved at jernmineraler i undergrunden er rustet gennem årtusinders nedbrydning med vand.

Siden har spørgsmålet om, hvorvidt der er vand på Mars, fyldt meget i forskningen.

Jens Martin Knudsen læste efterfølgende om Nasas ekspeditioner til den fjerne planet. Det inspirerede ham til eksperimenter, som man kunne lave på Mars for at få kendskab til de mineraler, der fandtes deroppe.

Han udtænkte et magneteksperiment, der skulle opsamle magnetiske støvpartikler.

Amerikanerne hørte om hans idéer og inviterede Jens Martin Knudsen til at udforme et forslag til Nasas næste mission. Dermed satte Danmark sit aftryk på Nasas arbejde, fortæller lektor Morten Bo Madsen fra Niels Bohr Institutet.

– Nasa syntes vældigt godt om idéen, og den danske forskningsgruppe på Niels Bohr Institutet leverede magneteksperimenter til Mars-missionen Pathfinder, der blev sendt op i 1996, siger han i en skriftlig kommentar.

Knudsen Ridge ligger ved Endeavour Krateret, som er tæt på Mars’ ækvator.

/ritzau/