Kosmiske klipper står frem med uset skarphed på nye rumbilleder


    Foto: NASA


    Flere farvestrålende billeder fra James Webb-teleskopet er tirsdag blevet offentliggjort af den amerikanske rumfartsadministration, Nasa.

    Billederne demonstrerer, hvad det nye 10 milliarder dollar dyre teleskop er i stand til med sine infrarøde kameraer, som kigger ud i fjerne afkroge af universet. I alt har fem “kosmiske mål” været udvalgt til de første billeder som en smagsprøve på Webbs undersøgelser i de næste mange år.

    Se flere fascinerende billeder fra NASA i deres album på Flickr.

    Projektet har også dansk deltagelse, da forskere fra DTU Space har bidraget.

    Et af de nye billeder viser et område kaldet de “kosmiske klipper” i Carina-tågen, som ligger mere end 7500 lysår fra Jorden.

    Tågen ligner nærmest et landskab og er et område i vores galakse, Mælkevejen, hvor nye stjerner fødes.

    Hubble-teleskopet, som blev opsendt i 1990 og går forud for James Webb-teleskopet, har blandt andet taget et meget kendt billede af et område i tågen kaldet “skabelsens søjler”.

    Amber Straughn – en forsker tilknyttet projektet – forklarer ifølge BBC under præsentationen, at Webb-teleskopet kan bidrage med nye detaljer.

    – I dag ser vi for første gang helt nye stjerner, som hidtil har været skjult for os, siger hun.

    – Vi ser eksempler på bobler, hulrum og strømme, der bliver blæst ud af disse nyfødte stjerner. Vi ser eksempler på strukturer, som vi ikke ved, hvad er. Der er så meget materiale.

    Også Stephans Kvintet – en kompakt gruppe af fem galakser – er blandt de nye billeder, som er blevet offentliggjort de seneste dage.

    I forbindelse med præsentationen tirsdag er det derudover blevet offentliggjort, at der på gasplaneten WASP-96 b er vanddamp i atmosfæren. Det fremgår af en spektroskopi – en undersøgelse af lyset fra planeten.

    – Hvert billede er en ny opdagelse, siger Nasa-chef Bill Nelson.

    Det første billede, som blev offentliggjort mandag af USA’s præsident, Joe Biden, viser galakser, som ligger mere end 13 milliarder lysår væk.

    Webb blev opsendt fra Fransk Guyana i december 2021. Det er sendt i kredsløb om Solen omkring 1,6 millioner kilometer fra Jorden.

    Hele projektet skønnes at komme til at koste omkring ti milliarder dollar, hvilket svarer til omkring 73,7 milliarder kroner.

    /ritzau/AFP