Tre jordlignende planeter suser rundt om dværgstjerne


Der er fundet tre planeter ved en svag dværgstjerne 40 lysår fra Jorden. Planeterne er af nogenlunde samme størrelse som Venus og Jorden, og de har også cirka samme temperatur, så det er indtil nu det bedste bud på et sted, hvor vi kan søge efter liv andre steder i Universet. Video: ESO


Et hold af videnskabsfolk har observeret tre jordlignende planeter i en jordlignende bane omkring en fremmed stjerne.

De tre nyopdagede planeter, som i størrelse og temperatur minder om Jorden og Venus, er det hidtil bedste bud på, hvor der kan findes liv uden for vores eget solsystem, skriver AFP.

LÆS OGSÅ: Nasa opdager planet som ligner Jorden
– Det her er den første mulighed for at finde kemiske spor efter liv uden for vores solsystem, siger Michael Gillon, som er astrofysiker ved University of Liége.

Han er hovedforfatter til en forskningsartikel om planeterne, der offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Opdagelsen er gjort ved hjælp af Trappist-teleskopet ved ESO’s La Silla observatorie i Chile.

LÆS OGSÅ: Måske andet liv i verdensrummet: Nasa opdager spændende planet
Planeterne kredser rundt om stjernen med navnet 2 Mass J23062928-0502285 – der nu bare går under navnet Trappist-1.

Stjernen befinder sig i stjernebilledet Vandbæreren. Den er en ultrakold dværgstjerne, der befinder sig 40 lysår fra Jorden.


Tegningen viser Solen og den ultrakolde dværgstjerne TRAPPIST-1 i samme skala. Den svage stjerne har en diameter, som er 11% af Solens, og farven er meget mere rød. Tegning: ESO.

På grund af planeternes størrelse og afstand til den kolde og svage stjerne kan der på alle tre planeter være områder, hvor temperaturen gør det sandsynligt, at der findes flydende vand og liv.

To af planeterne kredser omkring stjernen på henholdsvis 1,5 og 2,4 dage. Omløbstiden for den tredje planet er stadig usikker, men forskerne vurderer, at den er på mellem 4,5 og 73 dage.

– Med så kort omløbstid er planeterne mellem 20 og 100 gange tættere på deres stjerne end Jorden er på Solen.

– Opbygningen af det her planetsystem minder meget mere om planeten Jupiter og dens måner end om vores solsystem, forklarer Michael Gillon i en pressemeddelelse udsendt af Nasa, det amerikanske rumfartsagentur.


Som tegneren forestiller sig, det kunne se ud tæt ved en af de tre planeter, som kredser om en ultrakold dværgstjerne blot 40 lysår fra Jorden. Tegning: ESO/M. Kornmesser

Tegning: ESO/IAU and Sky & Telescope

ESO/M. Kornmesser/N. Risinger (skysurvey.org)

/ritzau/