Vestas hvirvlet ind i sag om mulig bestikkelse


Arkivfoto

Den danske vindmøllegigant Vestas er blevet rodet ind i en sag om mulig bestikkelse i forbindelse med vindmølletransporter i Tyskland. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Vindmøllekoncernen bekræfter, at en medarbejder tidligere i år er blevet fyret grundet brud på virksomhedens etiske retningslinjer.

Finans erfarer, at sagen handler om lastbiltransporter i Tyskland, og at en ukendt leverandør skal have forsøgt at skaffe sig højere indtjening på kørsler for Vestas i en uhellig alliance med en Vestas-medarbejder.

Vestas' kommunikationschef, Michael Zarin, oplyser, at sagen blev opdaget efter en henvendelse gennem koncernens whistleblowersystem, hvor medarbejdere har mulighed for at indrapportere mistanke om urent trav hos kolleger.

- Det er altid uheldigt, når medarbejdere bryder Vestas' code of conduct (etisk regelsæt, red.), skriver Michael Zarin i en e-mail til Finans.

Den danske medarbejder arbejdede ifølge Finans som transportkoordinator i Vestas i Ringkøbing, og sideløbende stiftede han sidste sommer et konsulentfirma, der efter godt et halvt års drift kunne bogføre et bruttoresultat på 766.865 kroner.

Ifølge Finans' oplysninger har Vestas mistanke om, at en del af disse penge - hvis ikke dem alle - i virkeligheden kan være bestikkelse eller returkommission, som er den juridiske betegnelse for bestikkelse i private virksomheder, fra den udenlandske transportvirksomhed.

Den pågældende medarbejder vil ikke kommentere sagen over for Finans.

En fuld transport af en vindmølle løber ifølge branchekilder snildt op i en million kroner, så der er store penge på spil, når Vestas som verdens største vindmølleproducent skal vælge leverandør af specialtransporter.

/ritzau/