Den sjette mand på Månen er død


Arkivfoto


Den amerikanske astronaut Edgar Mitchell – en af bare 12 personer, der har gået på Månen – er død, oplyser hans familie og rumfartsorganisationen Nasa. Han blev 85 år.

Mitchell var en del af Apollo 14-missionen i 1971 sammen med Alan Shepard Jr. og Stuart Roosa. Mitchell var den sidste overlevende af de tre, inden han selv døde efter kort tids sygdom torsdag – næsten præcis 45 år efter månelandingen.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Mitchell var på sin månemission med til at sætte rekord for at have gået længst på Månens overflade og for at have opholdt sig længst tid på Månen – 33 timer.

Det var også den første mission, hvor der blev sendt farve-tv fra Månen.

Mitchell blev det sjette menneske til at sætte sine støvler på Månen. Han hjalp med at samle over 40 kg månesten og jordmateriale.

Apollo 14 var den tredje bemandede mission, der nåede derop.

– Edgar talte poetisk om at se vores egen planet fra Månen, siger Nasa-chef Charles Bolden og fortæller, at Mitchell blandt andet skulle have sagt følgende:

– Det tager mere end bare et øjeblik at forstå, at dette er Jorden … dette er vores hjem.

Ifølge Nasa var Mitchell en af pionererne inden for rumforskning.

I sin bog “The Way of the Explorer” skrev Mitchell ifølge Reuters:

– Der var en følelse af, at vores tilstedeværelse som rumrejsende og eksistensen af selve universet ikke var tilfældig, men at der var en form for skaberkraft.

Han har forklaret, at han blev tiltrukket af astronauttilværelsen, da præsident John Kennedy erklærede, at han ville sende folk til Månen.

Mitchell har også i interview sagt, at rumvæsner flere gange skulle have været i kontakt med Jorden, men han har erkendt, at han aldrig selv har set nogen.

Den tidligere astronaut efterlader sig blandt andet to døtre, tre adopterede sønner og ni børnebørn.

/ritzau/AFP