Arkivfoto
Et søskendepar fra Odense, Lars og Laura, kommer ikke hjem til deres plejeforældre, som de har boet hos, siden de blev født.
Odense Kommune har besluttet, at de to søskende på 13 og 11 år skal være tvangsanbragt på hver sit opholdssted.
Dermed går kommunen imod en afgørelse fra Ankestyrelsen, landets øverste klageinstans, som har bestemt, at børnenes tarv bedst varetages af plejefamilien.
Det viser dokumenter, som Ritzau er i besiddelse af.
På baggrund af en klage fra børnenes biologiske familie, som ønsker, at børnene skal være anbragt i plejefamilien, afgjorde styrelsen i sidste uge, at børnene skal hjem til plejeforældrene Elin og Steffen Søndergaard.
“Vi ophæver således kommunens afgørelse”, hedder det med henvisning til Odense Kommunes beslutning fra 2013 om at tvangsanbringe børnene på de to opholdssteder.
Videre hedder det:
“Kommunen skal snarest muligt flytte Lars og Laura tilbage til plejefamilien”.
Lektor og ekspert i anbragte børn Karin Kildedal, Aalborg Universitet, siger til Ritzau, at det er helt usædvanligt, at en kommune går imod en afgørelse fra Ankestyrelsen.
– Jeg husker ikke at have hørt noget lignende, siger hun.
Også advokat Henrik Krogsøe, der er advokat for børnenes biologiske far, siger, at det er uhørt, at en kommune ikke retter sig efter en overordnet myndighed som Ankestyrelsen.
– Det har jeg aldrig oplevet før, siger Henrik Krogsøe.
Børnenes moster, Pernille Thor, siger, at både hun og den øvrige familie er rystet over kommunens beslutning.
– Min søster og børnenes far er ude af stand til at tage sig af børnene. Derfor har plejeforældrene været deres mor og far. De har betydet alt for dem.
– Hvorfor skal der overhovedet være en Ankestyrelse, hvis kommunen bare kan gøre, som den selv vil. Det er dybt frustrerende, siger hun.
DF’s Karina Adsbøl, der er medlem af Folketingets socialudvalg og som har fulgt sagen, siger, at hun vil kontakte socialminister Manu Sareen (R) for at høre, om en kommune kan lade være med at følge Ankestyrelsen.
– Processen er under al kritik. Det er vanskeligt at forstå, hvorfor en kommune ikke vil efterleve Ankestyrelsens klare afgørelse, siger Karina Adsbøl.
/ritzau/