Mor: De drev min søn til selvmordsforsøg – nu skal hans hund dø

Hjerneskadede Benjamin har i april forsøgt selvmord, kommunen ville sende ham på et bosted, selvom det var betragteligt dyrere og betød, at Benjamins hund skulle aflives.

På tv-klippet (th) ses Misse, som er Benjamins stedmor, hun blev værge for Benjamin, da han blev 18 år. Til venstre ses Anne, hun har været Benjamins handicaphjælper i godt ét år.

Benjamin blev som 16-årig svært hjerneskadet i en trafikulykke, hvor han var forsidepassager. Benjamin er nu multihandicappet og erklæret 90 procent invalid, hans hjerne fungerer som en femårig.

Efter flere års kamp lykkedes det familien at få en ordning, hvor de kunne ansætte hjælp, så Benjamin kunne bo hjemme. Benjamin får sin egen lejlighed med eget køkken, bad og indgang på familiens ejendom.

Like localeyes.dk på Facebook

Ordningen kom i stand i 2011 og fungerer godt for Benjamin. Han taber 76 kilo, han får en hund, og han begynder at blive glad.

I marts måned 2013 opsiger kommunen pludselig ordningen. Det vil sende Benjamin på et bosted. Det ønsker Benjamin ikke, han vil gerne blive, hvor han er.

Benjamins psykiater og læge bakker Benjamin op. De fraråder meget kraftigt kommunen, at sende Benjamin til bostedet. De udtrykker, at det ligefrem kan være skadeligt for Benjamin og presse ham ud i en varig psykose.

LÆS OGSÅ: Tv-klip får politiker ind i sagen om Benjamin og hans hund
Kommunen insisterer, også selvom den nye ordning er betragtelig dyrere end den eksisterende. Kommunen opsiger Benjamins bevilling , den stopper 1. maj 2014, og fra denne dato er hans ansatte hjælpere derfor opsagt.

I starten af april reagerer Benjamin i desperation. Han bryder et medicinskab op og sluger omkring 200 piller med stærk medicin. Han går i koma og er meget tæt på at dø men får endnu en gang kæmpet sig tilbage til livet.

Læger og psykiatere har udtalt, at Benjamin ikke kan sidde i møde med kommunen mere end fem til ti minutter af gangen og kun, hvis han har en bisidder med. Alligevel opsøger kommunens ansatte Benjamin på hans bopæl efter selvmordsforsøget.

LÆS OGSÅ: Afmagt overfor kommunen: Hjerneskadet forsøger selvmord
Benjamin og hans hjælpere er bange for, at den usikre situation og kommunens ansatte kan fremprovokere et angstanfald, som kan få ham til at reagere på en måde, så kommunens folk kan tvangsindlægge ham.

Benjamins hjælpere begynder at låse alle dørene til Benjamins lejlighed, og før påske går Benjamin under jorden. Han opholder sig på forskellige adresser, og hver morgen bliver hans hjælpere kørt ud til hans opholdssted.

Men det slutter den 1. maj. Her stopper kommunen bevillingen, og de ansatte hjælpere er opsagt.

****************************************

Efter disse optagelser er lavet har kommunen ændret beslutning. Den vil ikke længere sende Benjamin på det dyre bosted. Kommunen har nu oplyst familien, at Benjamin fremover kan få ti timers hjælp om ugen.

I den nuværende ordning har Benjamin 13 timers hjælp om dagen. Det er 91 timer om ugen, godt ni gange så mange timer.

Kommunen kræver, at Benjamin ikke kan fortsætte med nogle af sine nuværende hjælpere. Benjamin skal altså fortsat fyre Anne og de andre hjælpere og må fremover kun få hjælp af kommunens ansatte.

Den nye ordning vil sandsynligvis ikke blive meget billigere end den nuværende ordning.

Flere af Benjamins hjælpere er nemlig ikke faguddannet og går til meget lave lønninger. De ansatte, som kommunen kræver skal bruges, vil formentlig være faguddannet personale, som med anciennitet og diverse tillæg kan have timelønninger, der er op til syv gange højere.