21-årig mor: Kommunen tog min søn og jeg forstår ikke hvorfor

Tiffanie var dårlig med klodser i en prøve og sønnen havde dårlig øjenkontakt, hvilket senere har vist sig skyldtes en bygningsfejl i øjet, alligevel er barnet stadig tvangsfjernet.

Tiffanie fik tvangsfjernet sin søn, Mikas da han var syv måneder gammel. Hun scorede dårligt i en forældre-evne-prøve, og Mikas havde svært med øjenkontakt og dårlig motorik. Det har senere vist sig, at det skyldtes en bygningsfejl i øjet og en fødselsskade. Det er ting som en optiker og kiropraktor efterfølgende har ordnet, dog uden at Mikas er kommet hjem.

Tiffanie er 21 år og fra Nordsjælland. Hendes søn, Mikas blev tvangsfjernet sommeren 2013, den gang var Mikas syv måneder gamle. Tiffanie fortæller, at hun aldrig har forstået kommunens beslutning og føler, at den blev truffet allerede, da hun var gravid.

– Hun ved ikke så mange ting, hun siger, at det skal jeg lige undersøge, så ringer jeg tilbage til dig, men hun har stadig ikke ringet, sådan beskriver Tiffanie sin advokat.

Det er kommunen, som har hjulpet Tiffanie, med at finde advokaten. Tiffanie fortæller, at kommunen præsenterede hende for en positivliste af advokater med beskeden om, at hun kun kunne få beskikket en advokat fra denne liste.

Tiffanie er marts 2014 blevet hjulpet i kontakt med en advokat med forstand på børnesager, og hun er samtidig ved at finde en ny kontaktperson.

*************
*************
FAKTA: Betingelserne for tvangsfjernelse står i Servicelovens § 58, som lyder:
… en åbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade på grund af
1) utilstrækkelig omsorg for eller behandling af barnet eller den unge,
2) vold eller andre alvorlige overgreb,
3) misbrugsproblemer, kriminel adfærd eller andre svære sociale vanskeligheder hos barnet eller den unge eller
4) andre adfærds eller tilpasningsproblemer hos barnet eller den unge.
*************
*************

Tiffanie har en storesøster, som har et lille barn. Søsteren har job, kæreste og bil, men kommunen ville ikke tillade, at Mikas blev netværksanbragt hos søsteren. Kommunens begrundelse lød ifølge Tiffanie, at søsteren ikke var uddannet som plejemor. En ‘uddannelse’ som er klaret med et kursus på fire dage.

Tiffanie beskriver sig selv som en ung, smilende og glad pige, som er meget lyttende og forstående over for andre mennesker. Hun vil gerne uddanne sig til social- og sundhedshjælper og senere læse videre til sygeplejerske.

Kommunen førte et skærpet tilsyn med Tiffanie, allerede mens hun var gravid, som man kan høre Tiffanie fortælle om i tv-klippet, fordi Tiffanie havde en vild ungdom og var indblandet i nogle kriminelle miljøer, hun fik en dom for vold.

Den dag Tiffanie blev gravid, lagde hun det gamle liv bag sig og har ikke kigget tilbage. Hun brugte i stedet al sin energi på sin voksende mave, hvad der sker, når man føder og til at glæde sig til at blive mor, det fortæller Tiffanie.

Nu bruger Tiffanie al sin energi på at få sin søn tilbage, hør hendes personlige beretning.