Politiet opruster mod cyber crime


Arkivfoto


Rigspolitiet skal nu etablere et nyt Cyber Crime Center. Det skal sikre, at politiet både videns- og ressourcemæssigt er rustet til at håndtere truslerne fra it-kriminalitet.

Like localeyes.dk på Facebook

– Det er et komplekst område, hvor udviklingen går meget hurtigt. Hvis vi fortsat skal kunne håndtere de mange former for it-kriminalitet, som vi må forvente af fremtiden, så skal vi have et kraftcenter, der sikrer, at vi er med helt fremme, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Det er på baggrund af et fælles oplæg fra Rigspolitiet, Rigsadvokaten og PET, at Justitsministeriet nu har besluttet at etablere et Cyber Crime Center.

– Det er det kriminalitetsområde, der internationalt set giver de største udfordringer. Ved brug af stjålne identiteter kan gerningsmændene sidde i ét land, skade folk i et andet og hæve udbyttet i et tredje. Det kræver specialistviden at efterforske de her sager, siger Jens Henrik Højbjerg.

Cyber Crime Centeret skal derfor have tæt kontakt med en lang række samarbejdspartnere, både i Danmark og internationalt.

Landets politikredse skal opbygge de nødvendige kompetencer til selv at kunne efterforske mindre komplicerede sager om it-kriminalitet. Det kommende Cyber Crime Center skal have ekspertise og udstyr til at foretage de mere krævende former for it-efterforskning, analyser og datasikring og på den måde støtte politikredsenes arbejde. I tæt samarbejde med Rigsadvokaten skal centeret også stå for uddannelsen af de anklagere og efterforskere, der skal arbejde med cyber crime.

Cyber Crime Centeret vil bygge videre på de folk og den erfaring, som der i dag er i Rigspolitiets nuværende afdeling for efterforskning af it-kriminalitet, NITES, samt i politiets aflytningscenter. Herudover vil der blive rekrutteret yderligere personale med specialistkompetencer, ligesom Rigspolitiet vil investere i et betydeligt teknologisk løft.

– Første skridt bliver at finde den helt rette chef for til centeret. Der skal opbygges et stærkt fagligt miljø og hvis man er klar til at tage udfordringen op, så kan man komme til at stå i spidsen for noget af det ypperste på det her område herhjemme, siger Jens Henrik Højbjerg.