Pressemeddelelse fra Erhvervshus Sydjylland
Kvinderne halter fortsat efter mændene, når det handler om at indtage direktørstillinger og bestyrelsesposter i landets virksomheder.
Men nye tal fra
giver håb om, at fremtiden ser mere lys ud, når det kommer til ligestillingen i dansk erhvervsliv.I hvert fald er der langt flere kvinder end mænd, som har modtaget iværksætter-sparring, kompetenceudvikling og tilskud til privat rådgivning via Erhvervshus Sydjyllands start-up-forløb, som afvikles i samarbejde med erhvervskontorerne i de sydjyske kommuner.
Hele 738 iværksættere har gennemgået mindst ét af forløbene og heraf er to ud af tre deltagere kvinder.
At tallene er så markante, overrasker Per Rask Jensen, som i mange år har arbejdet med forretningsudvikling i danske og internationale virksomheder og organisationer. I dag fungerer han som sparringspartner for sydjyske iværksættervirksomheder igennem Erhvervshus Sydjylland.
– Tallene er ikke et udtryk for, at vi har lavet tilbud målrettet kvinderne. Men vi kan alligevel konstatere, at det er kvinderne, som står på spring for at modtage sparring og derigennem udvikle deres forretningsidéer med henblik på at give dem flyvehøjde, siger Per Rask Jensen.
Talentfabrik
Han mener, at de mange kvinder er resultatet af det langsigtede iværksætterfokus, som skiftende regeringer har haft siden årtusindskiftet.
– Det at være iværksætter er blevet et fuldgyldigt alternativ til det at være lønmodtager. De kvinder, som starter i dag, møder ikke den samme modstand og mur af bekymrede miner fra veninder og tidligere kolleger, som de gjorde tidligere. Der er derimod masser af politisk opbakning, støtte fra erhvervshuset og de lokale erhvervskontorer, og så er der kommet langt flere kvindelige iværksætter-rollemodeller, siger Per Rask Jensen og peger på, at de mange kvindelige iværksættere vil have en positiv effekt på ligestillingen i toppen af dansk erhvervsliv.
– Der er en klar sammenhæng mellem flere kvindelige iværksættere og antallet af kvindelige direktører og bestyrelsesmedlemmer. Iværksættermiljøerne er med til at få talenterne til at gro – præcis som man kender det fra elitemiljøerne i sportens verden. Der er ingen tvivl om, at de kvinder, som trives i iværksættermiljøerne, eksempelvis også vil have mulighed for at blomstre i bestyrelseslokalerne i større virksomheder, siger han.
Kvinderne er selvsikre
Ifølge Per Rask Jensen er der ikke den store forskel på de udfordringer og barrierer, som mandlige og kvindelige iværksættere og møder, når de etablerer virksomheder. På ét område adskiller mændene og kvinderne sig dog, påpeger han.
– Kvinderne er ikke så bekymrede for, hvordan livet som iværksætter påvirker deres privatliv. Det hænger nok sammen med, at kvinderne oftest er lidt længere i livet, når de etablerer virksomhed. De her stiftet familie og har en årrække bag sig på arbejdsmarkedet, og går ind i iværksættertilværelsen med en anden modenhed og selvsikkerhed. Vi oplever også flere, der går ind i et iværksætterforløb med en ambition om at skabe deres eget meningsfulde job og måske en bedre balance i hverdagen, og så er der altså nogle af disse virksomheder, der ender med at blive ret succesfulde, siger Per Rask Jensen.
Erhvervshus Sydjylland er et af landets seks regionale erhvervshuse. Erhvervshuset hjælper små og mellemstore virksomheder med at skabe udvikling og vækst. Alle sydjyske virksomheder har adgang til gratis og uvildig sparring fra erfarne erhvervskonsulenter. Derudover er der i erhvervshuset samlet en række tilskudsordninger til blandt andet indkøb af privat rådgivning inden for grøn omstilling, digitalisering, eksport og iværksætteri.
Kontakt:
Mikkel Tholstrup Dahlqvist tlf.: 20 15 70 76 email: mtd@kommpress.dk
Malene Sibbersen tlf.: 25 50 53 07 email: msi@ehsyd.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **