PRM / FOBU: Kommuner udsulter selvejende og private dagtilbud

    Pressemeddelelse fra FOBU

    Alle børn i Danmark har ifølge Dagtilbudsloven ret til at få et lige tilskud fra kommunen – uanset om det er forvaltningen, forældrene eller private aktører, der driver deres vuggestue eller børnehave. Men ligheden er under pres fra spareknive i kommunerne:

    Senest har Frederiksberg Kommune ved årets budgetforhandlinger bebudet, at man ønsker at skære administrationstilskuddet til selvejende og private daginstitutioner ned til 1,5 % med henvisning til praksis i Hvidovre Kommune, selvom man har opereret med et mindsteniveau på landsplan på 2,1 %.

    Det er i forvejen langt under, hvad kommunen selv administrerer for, fortæller FOBU’s direktør Claus Thykjær, der skønner, at Frederiksberg Kommunes administration af institutioner ligger på omkring 10 % af det samlede tilskud:

    “Vi bliver nødt til at se på ligheden nu, hvis vi ønsker, at børnene også skal have dagtilbud, som forældrene er med til at bestemme over – som i de selvejende institutioner – eller som er drevet af private iværksættere,” lyder opråbet fra Claus Thykjær:

    “Det er ikke kun administrationstilskuddet, der udregnes skævt. Et andet eksempel er bygningstilskuddet, hvor en af vores institutioner i et konkret tilfælde blev snydt for 65.000 kroner om året i 8 år. Det er rigtig mange penge, man kunne have brugt på børnene til for eksempel en udvidelse af en legeplads,” konstaterer Claus Thykjær.

    Kommunerne har også udviklingsmidler i særpuljer, som selvejende og private institutioner ikke har adgang til, og når det gælder støtte til børn med særlige behov, går mange midler også udenom private og selvejende børnehaver og vuggestuer.

    Ulige velfærd til dagtilbuds-børn
    Dansk Industri har i en analyse påvist, at der er store og uforklarlige forskelle i tilskuddene til de forskellige typer af dagtilbud, og dagtilbuddenes ledere og organisationer har de seneste år forgæves forsøgt at råbe politikerne op om forskelsbehandlingen lokalt:

    “Vi er på vej mod et A- og et B-hold, hvor børn i Danmark ikke har lige adgang til velfærd, og bremser vi ikke for denne her udvikling, så frygter vi, at det kommer til at betyde, at flere dagtilbud i Danmark må dreje nøglen om i fremtiden,” advarer Claus Thykjær: 

    “Det bliver et hårdt tilbageslag for frisættelsen, hvis vi ser, at netop de dagtilbud, som civilsamfundet er involveret i, må lukke ned. Hvis vi virkelig ønsker nytænkning, så må vi som samfund prioritere de tilbud, der har friheden til at gå nye veje.”

    Berigelse frem for belastning
    Formand for menighedsbørnehaven Linden i Københavns Kommune, sognepræst Andreas Christensen, forstår heller ikke, hvorfor kommunerne ikke sætter større pris på de selvejende institutioner:

    “Kommunerne har til gode at forstå, at vi er en berigelse og ikke en belastning. Vi påtager os et medejerskab, og det kan godt være, at det er lidt bøvlet for kommunerne, at vi gør det på vores egen måde, men det er jo der innovationen kommer fra,” udtaler Menighedsbørnehaven Lindens formand Andreas Christensen.

    En interessentanalyse fra Selveje Danmark viser, at forvaltningerne i kommunerne har tendens til at anse de selvejende institutioner for at være mere besværlige

    Men netop fordi de selvejende dagtilbud er styret af civilsamfundet kan de bidrage med værdibaseret ledelse og ideer, som ikke kan opstå i det kommunale system, forklarer sognepræst og børnehaveformand Andreas Christensen, der går op i at bidrage til at alle bliver dygtigere til at løfte børnene:

    “I menighedsbørnehaven Linden arbejder vi meget demokratisk og med en fælles vilje om mangfoldighed. Det er nogle værdier, vi går op i, så vi har eksempelvis indrettet et sprogkontor i børnehaven, for at sikre god integration af alle børn.”

    DAGTILBUD I TAL

    Ifølge Danmarks Statistiks tal fra 2021 er der i dag omkring 490 selvejende dagtilbud i Danmark og 570 private institutioner. Antallet af  private institutioner er stigende, mens de selvejende institutioner har været i tilbagegang i antal i mange år sammenlignet med storhedstiden i 1970’erne, hvor civilsamfundet drev â?? af landets børneinstitutioner. I dag er de kommunale institutioner i klart overtal og står for næsten ¾ af landets tilbud med omkring 2.800 enheder: Børnepasning – Danmarks Statistik (dst.dk) 

    Kontakt:

    Direktør for FOBU, Foreningen til gavn for Børn og Unge, Claus Thykjær: Telefon 30 73 65 88 / Mobil 22 13 13 12 – Mail: ct@fobu.dk
    Formand for menighedsbørnehaven Linden sognepræst Jens Andreas Christensen Telefon 27 24 08 61 – Mail: jeac@km.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/13740420?publisherId=13561740&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **