Pressemeddelelse fra Energistyrelsen
Stor interesse for geotermi i Danmark
I december 2020 blev der nedsat en taskforce, som skulle analysere det samfundsøkonomiske potentiale for geotermi i fjernvarmesektoren.
Arbejdet i taskforcen viser, at der er stor interesse for geotermi i Danmark. I Aarhus er et større geotermiprojekt igangsat, mens der også er interesse for udvikling af geotermiprojekter i områder som Storkøbenhavn, Holbæk, Skanderborg-Hørning, Sønderborg og Viborg.
Overordnet vurderes geotermi at kunne indpasses i 25-35 fjernvarmesystemer, men geotermi vil dog være i hård konkurrence med andre varmeforsyningsanlæg, herunder affaldsforbrænding, biomasse og varmepumper. Det er vurderingen, at geotermi under de rette forhold kan dække omkring 15 procent af den danske fjernvarmeproduktion.
Risikoafdækningsordningen
For at mindske den økonomiske risiko for forsyningsselskaberne blev der oprettet en risikoafdækningsordning, som kunne yde økonomisk støtte til geotermiboringer. Ordningen har ikke været anvendt, og en evaluering viser, at der ikke er efterspørgsel på ordningen i sin nuværende form. Ordningen er på den baggrund blevet nedlagt.
Energistyrelsens videre arbejde med geotermi
Energistyrelsen følger udviklingen på geotermiområdet og har senest opdateret udbuddet for geotermitilladelser i juni 2023 for at forkorte sagsbehandlingstiden og skabe større sikkerhed for fremdrift i geotermiprojekterne.
Hvem tog initiativ til geotermi-taskforcen?
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blev enige om at understøtte udviklingen af geotermi ved at nedsætte en geotermi-taskforce. Det gjorde de gennem Aftale om stimuli og grøn genopretning fra december 2020.
Kontakt:
Pressechef Ture Falbe-Hansen email: tfh@ens.dk
Pressetelefon (modtager ikke SMS’er) tlf.: 33 95 08 00
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **